Wykonanie
Ucierane ciasto
jabłkowe z o delikatnym smaku
pomarańczy i z aromatem
cynamonu... Pyszne i szybkie w wykonaniu. Dzięki dodatkowi
pomarańczy ciasto zyskuje zupełnie nowy wymiar i nie jest nudne ;-). Podaję z kremem angielskim.Składniki:120 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka300 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia160 ml soku z
pomarańczyskórka otarta z połowy
pomarańczy3 większe
jabłka, obrane i pokrojone na ósemkiPonadto na wierzch:20 g
masła, roztopionego1 łyżka drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać ekstrakt z
wanilii i skórkę z
pomarańczy i zmiksować. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z
sokiem pomarańczowym, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ósemki
jabłek, lekko wkładając je w ciasto.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować roztopionym
masłem i posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Wystudzić.Smacznego :-).