ßßß
Ucierane ciasto jabłkowe z o delikatnym smaku pomarańczy i z aromatem cynamonu... Pyszne i szybkie w wykonaniu. Dzięki dodatkowi pomarańczy ciasto zyskuje zupełnie nowy wymiar i nie jest nudne ;-). Podaję z kremem angielskim.Składniki:120 g masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 duże jajka300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia160 ml soku z pomarańczyskórka otarta z połowy pomarańczy3 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemkiPonadto na wierzch:20 g masła, roztopionego1 łyżka drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z sokiem pomarańczowym, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek, lekko wkładając je w ciasto.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wystudzić.Smacznego :-).