Wykonanie
Ucierane ciasta mają tą zaletę, że z każdymi
owocami smakują wspaniale. Gdy moja dobra koleżanka Paulina obdarowała mnie papierówkami, od razu wiedziałam, że przerobię je na jakieś ciacho. Początkowo miała być to szarlotka, ale gdy przystąpiłam do pracy, zamarzył mi się mięciutki placek ucierany, mocno pachnący
jabłkami i
cynamonem ;). Po upieczeniu w moim domu jeszcze długo pachniało jesienią. To chyba za to najbardziej lubię jesień... zapach pieczonych
jabłek z
cynamonem to mój ulubiony jesienny akcent. A Wy? Macie swoje ulubione jesienne smaki?
Składniki:200 g
mąki pszennej3
jajka170 g
cukru150 g
masła1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczeniawierzch ciasta:6-8 papieróweksok z ½
cytryny1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
cukru z
waniliąPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Papierówki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Owoce wrzucamy do miski, skrapiamy
sokiem z cytryny oraz dodajemy
cukier z
wanilią oraz
cynamon. Dokładnie mieszamy.Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z
proszkiem do pieczenia.
Masło z
cukrem ucieramy na puszystą i jednolitą masę, bez kryształków
cukru (najlepiej robić to w makutrze, ale można też mikserem). Następnie dodajemy po jednym
jajku, cały czas ucierając. Porcjami wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy osączone z nadmiaru soku
jabłka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!