ßßß
Składniki:200 g mąki pszennej3 jajka170 g cukru150 g masła1 i ½ łyżeczki proszku do pieczeniawierzch ciasta:6-8 papieróweksok z ½ cytryny1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki cukru z waniliąPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Papierówki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Owoce wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy cukier z wanilią oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na puszystą i jednolitą masę, bez kryształków cukru (najlepiej robić to w makutrze, ale można też mikserem). Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając. Porcjami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy osączone z nadmiaru soku jabłka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!