Wykonanie
Miało być prosto, szybko i smacznie. No i jest ;) A raczej...było ;) Przepis znaleziony u Doroty . Ja dodatkowo obsypałam
jabłka cynamonem... :) Bo jak to... szarlotka bez cynamonu? :)Potrzebujemy (forma 30-x40cm):- ok. 1kg
jabłek,- 2op budyniu
waniliowego,- 1l
mleka,- 250g
masła,- 1szkl
cukru,- 2szkl
mąki pszennej,- 5 jaj,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,-
cynamon.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na ósemki. Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu (można zmniejszyć ilość
mleka do 3/4l - będzie gęstszy).
Masło utrzeć z
cukrem, kiedy będzie już jasne i dość puszyste dodawać po jednym
żółtku i ucierać. Przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia. Pianę z
białek ubić ze szczyptą
soli. Dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Blachę natłuścić, oprószyć
bułką tartą. Wylać połowę ciasta, ułożyć
jabłka, posypać
cynamonem. Wyłożyć
budyń, a na
budyń drugą połowę ciasta. Piec ok. 50 - 55min w 180st.