ßßß
2 średnie filety z kurczakaprzyprawa do kurczaka300 gramów średniej wielkości makaronu1 strąk czerwonej papryki0,5 puszki kukurydzy400 gramów mrożonych lub świeżych warzyw (dałam marchewki, groszek, brokuły)zalewa:3 jaja300 gramów śmietany kwaśnej 18%0,5 szklanki mleka0,5 łyżeczki soli1/3 łyżeczki pieprzu czarnego1/3 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejszczypta gałki muszkatałowej100 - 150 gramów startego sera żółtegoKurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.Warzywa ugotować na pół twardo.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę.Warzywa wymieszać z mięsem i makaronem.Jaja zmiksować z mlekiem i śmietaną, dodać przyprawy, wymieszać dokładnie.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem, wyłożyć połowę mieszanki, zalać połową zalewy. Następnie wysypać drugą część makaronu z warzywami i mięsem, zalać pozostałą zalewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 25 - 30 minut, na około 10 minut przed końcem posypać serem żółtym, zapiekać do rozpuszczenia sera.