Wykonanie
Pomysł przyszedł od kumpeli z zaprzyjaźnionego portalu kulinarnego, świetny pomysł..Delikatne
mięsko z warzywami skąpane w aksamitnym beszamelu, no i ten ciągnący się
ser... pyszności !

1 opakowanie
ciasta francuskiego2 średnie
filety z kurczakaprzyprawa do kurczaka ( użyłam
przyprawy Skworcu)2 ząbki
czosnku2 - 3 garście ulubionych warzyw ( u mnie
brokuły,
groszek,
marchewka i
kalafior)sos:1,5 łyżki
masła1 płaska łyżka
mąki pszennej1,5 szklanki
mlekasól (niewiele)
pieprz czarnyszczypta
gałki muszkatałowej (opcjonalnie)100 gramów
sera żółtego startego na dużych oczkach ( optymalnie
parmezan)
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, natrzeć
czosnkiem, obsypać
przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut.Po tym czasie usmażyć go na
oleju, odsączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerzyk.Warzywa pokroić na mniejsze części lub w kosteczkę, ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić.Naczynia do zapiekanka wyłożyć kawałkami
ciasta francuskiego ( naczynek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 10 minut.W czasie gdy ciasto się podpieka przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dosypujemy
mąkę, zasmażamy mieszając około 1 minuty, następnie dolewamy zimne
mleko, zagotowujemy do zgęstnienia, przyprawiamy, lekko schładzamy.

Kiedy ciasto lekko się zezłoci, wyjmujemy kokilki z piekarnika, jeśli ciasto jest wybrzuszone, nakłuwamy widelcem.Na dno wykładamy
mięso z kurczaka, posypujemy
serem, następnie dodajemy warzywa, na wierzch znów posypujemy
ser.

Całość polewamy częścią sosu, przykrywamy kwadratem ciasta dostosowanym do kokilki, lekko dociskamy krawędzie.Wierzch nakłuwamy widelcem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut, do zezłocenia wierzchniej części ciasta (funkcja grzania góra - dół).

