Wykonanie
Delikatne kluseczki w kremowym sosie
szpinakowym, z wyraźnym akcentem
serowym, pychotka :)



gnocci:0,5 kg
twarogu półtłustego2
jaja1 szklanka
mąki + do podsypania ( około 2 - 3 łyżki)3 łyżki drobno startego
żółtego sera (optymalnie
parmezanu)3 szczypty
soli3 szczypty
czarnego pieprzusos:około 3 garści
świeżego szpinaku baby2 szklanki
mleka3 łyżki
masła2 płaskie łyżki
mąki pszennej3 - 4 łyżki
żółtego sera (drobno startego, znów najlepszy będzie
parmezan)3 ząbki
czosnkuszczypta
soli (uważajcie,
ser jest słony)2 szczypty
czarnego pieprzuszczypta
gałki muszkatałowejdodatkowo:2 łyżki drobno startego
parmezanu do posypania
Szpinak myjemy, pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze części, krótko (około 4 minut) podsmażamy na
maśle, odstawiamy w miseczce do ostudzenia.

W rondlu rozpuszczamy
masło, zasypujemy je 2 łyżkami
mąki, intensywnie mieszamy by nie powstały grudki, smażymy około 2 minut, zalewamy zimnym
mlekiem, podgrzewamy mieszając do zgęstnienia, wsypujemy
ser, mieszamy ponownie do rozpuszczenia tego ostatniego. Na końcu doprawiamy i wrzucamy
szpinak, mieszamy i po chwili wyłączamy gaz.UWAGA: Można oczywiście dodać najzwyklejszą np goudę (ja tak zrobiłam), ale
parmezan będzie bardziej wyczuwalny w sosie, to zdecydowanie smaczniejsza opcja.

Twaróg przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do niego
starty ser,
jaja,
mąkę,
przyprawy, zagniatamy lekko lepkie ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk, można podsypać
mąką, ale tak do około 3 płaskich łyżek, nie więcej.


Na podsypanym
mąką pszenną blacie formujemy z niego dwa wałki, odcinamy z nich około 3 cm paseczki (jak kopytka), lekko je zaokrąglamy na końcach i delikatnie spłaszczamy widelcem.

Gnocchi wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy około 3 minut od wypłynięcia, odcedzamy.Na talerzach polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy
parmezanem.