Wykonanie
Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze
szpinaku i
fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki.Polecam :)SKŁADNIKI
na ciasto:1 szklanka
wody(może być gazowana)1 szklanka
mleka1 i 1/2 szklanki
mąki2
jajkaszczypta
solitłuszcz do smażenia(u mnie
masło) na farsz:400 g
świeżego szpinaku(może też być mrożony)2 ząbki
czosnku200 g
sera fetasólpieprzoliwa z oliwek na beszamel:1 łyżka
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mlekaszczypta
gałki muszkatołowej125 g tartego
sera żółtegoPRZYGOTOWANIESkładniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie naleśniki (około 12 sztuk).Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki
oliwy - dodajemy porwany
szpinak, gdy zmniejszy swą objętość o połowę wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek i razem przesmażamy. Dodajemy pokruszoną
fetę, doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy, aż
ser się trochę rozpuści.Nakładamy farsz na naleśniki, składamy boki i zwijamy jak krokiety. Układamy w foremce żaroodpornej (około 20x30 cm).
Przyrządzamy beszamel. W rondelku rozpuszczamy
masło. Dodajemy
mąkę i mieszamy. Zalewamy
mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wrzucamy tarty
ser. Zalewamy beszamelem naleśniki.
Wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (górna grzałka) na około 20 minut.
Smacznego :)