ßßß
na ciasto:1 szklanka wody(może być gazowana)1 szklanka mleka1 i 1/2 szklanki mąki2 jajkaszczypta solitłuszcz do smażenia(u mnie masło) na farsz:400 g świeżego szpinaku(może też być mrożony)2 ząbki czosnku
200 g sera fetasólpieprzoliwa z oliwek na beszamel:1 łyżka masła2 łyżki mąki2 szklanki mlekaszczypta gałki muszkatołowej125 g tartego sera żółtegoPRZYGOTOWANIESkładniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie naleśniki (około 12 sztuk).Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy - dodajemy porwany szpinak, gdy zmniejszy swą objętość o połowę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem przesmażamy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż ser się trochę rozpuści.Nakładamy farsz na naleśniki, składamy boki i zwijamy jak krokiety. Układamy w foremce żaroodpornej (około 20x30 cm).
Przyrządzamy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy tarty ser. Zalewamy beszamelem naleśniki.
Wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (górna grzałka) na około 20 minut.
Smacznego :)