Wykonanie
Dawno mnie tu nie było, ale pracując na dwa etaty ciężko było mi znaleźć chwilę na zaglądanie tutaj. Przyznam się, że przez ostatni miesiąc nie miałam zbyt wiele okazji do gotowania w domu, ale powoli powracam z nową dawką świeżych przepisów :)Dziś na obiad serwujemy lubiane przeze mnie naleśniki ze
szpinakiem, które oczywiście zapiekam z
sosem beszamelowym. Pycha!
Składniki na naleśniki:-
mąka-
jajko-
mleko-
sól- 400 g
szpinaku mrożonego- kilka ząbków
czosnku- opakowanie
sera feta-
sól,
pieprz-
ser żółtySos beszamelowy:
- 2,3 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- około półtorej szklanki
mleka-
gałka muszkatołowa-
zioła prowansalskie-
sól,
pieprzWykonanie:1. Smażymy naleśniki (6 , 7 sztuk na 2 osoby)2. Przygotowujemy farsz:Rozmrożony
szpinak wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, dusimy około 5 minut następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek (ilość zależy od upodobań) oraz
fetę pokrojoną na kawałki. Całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję, doprawiamy
solą i
pieprzem, można również użyć np.
ziół prowansalskich.3. Przygotowaną masą smarujemy naleśniki, które układamy ciasno na blaszy wysmarowanej
olejem lub w naczyniu żaroodpornym (lepsza opcja).
4. Przygotowujemy sos:W małym garnku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po chwili wlewamy pół szklanki
mleka, energicznie mieszamy żeby pozbyć się wszelkich grudek. Dolewamy pozostałe
mleko oraz
przyprawy (
gałka muszkatołowa,
zioła,
sól) i gotujemy przez chwile na małym ogniu. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dolewamy
mleko.
5. Naleśniki polewamy sosem i posypujemy
żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut.