ßßß
Składniki na Ciasto:200 g mąki pszennej150 g masła1 małe jajkoszczypta soliWszystkie składniki dokładnie zagniatamy, tak by powstała nam jednolita masa. Ciasto powinno powędrować do lodówki na 30 min, ale ja od razu wyłożyłem ciasto na blaszkę i z blaszką powędrowała do schłodzenia. ( zimne ciasto jak włożymy do pieca to nam nie spłynie ze ścianek formy )Zimne ciasto wyciągnięte z lodówki zapiekamy piekarniku nagrzanym do 220*C przez 10 minW tym czasie :Składniki na farsz:mała reklamówka świeżego szpinaku ( ok 200g mrożonego kupnego )3 jajkapół szklanki mlekasól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek ( ja dałem w proszku )łyżka masłakulka mozzarelliSzpinak dusimy przez chwilę na maśle, tak by zmiękł. Doprawiamy go gałką muszkatołową. szpinak i pokrojoną w plasterki mozzarelle układamy na cieście. W misce mieszamy jajka z mlekiem i przyprawami ( nie ubijamy ) Delikatnie zalewamy na szpinak i wkładamy na 30 nim do pieca o temperaturze 180*C . Gotowe!