ßßß
Składniki na 6 porcji :
200g kukurydzy z puszki (cała puszka wraz z zalewą)200g pełnoziarnistej mąki pszennej120g masła500g świeżego szpinakusól, pieprzcebula2 ząbki czosnku2 jaja
200g śmietany 18%gałka muszkatołowa125g startej mozzarelli (kulka mozzarelli)Kukurydzę wraz z zalewą dokładnie zmiksować blenderem, zagnieść z mąką i 100g masła na gładkie ciasto. Naczynie żaroodporne nasmarować cienko tłuszczem i wyłożyć ciastem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Szpinak przebrać i opłukać, gotować około 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyć i posiekać. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na pozostałym maśle. Dodać szpinak, śmietanę i jajka. Doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać tartą mozzarellą. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 ºC (160ºC z termoobiegiem).1 PORCJA to ok. 445kcal, węglowodany: 25g, białko: 15g, tłuszcze: 30g
SMACZNEGO!