ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina z pierogami leniwymi

Jagnięcina z pierogami leniwymi

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam jagnięcinę, ale niestety bardzo ciężko ją dostać i jest bardzo droga.
Składniki:
450 g jagnięciny
czosnek
masło
sól różowa
3 /4 szklanki mąki pszennej
jajko
250 g twarogu półtłustego
mąka do podsypywania
sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od pierogów : Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny, dodajemy twaróg i mieszamy lekko nożem lub jak kto woli ręcznie, dodajemy szczyptę soli zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy na plastry rolujemy, tniemy na kawałki 2-2,5 cm każdy, obtaczamy w mące i formujemy małe ala kopytka. Gotujemy wodę (solimy!) i wrzucamy nasze pierogi. Mięso : R ozgrzewamy, patelnię, roztapiamy masło i smażymy jagnięcinę po 6 minut na stronę (ja solę pod koniec smażenia) , ściągamy z patelni i zostawiamy na chwilę aby sobie ,,odsapnęła''. Mój czas smażenia jest dość krótki i mięso jest lekko krwiste jeżeli lubicie bardziej wysmażone dodajcie parę minut :-) Zestaw ten super smakuje z angielskim sosem miętowym (jeśli macie do niego dostęp to próbujcie, można go kupić na mniam mniam sklep). Smacznego.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/01/jagniecina-z-pierogami-leniwymi.html