Wykonanie
Bardzo polecam to jedzonko, szybko, pysznie i domowo :)
3 większe
filety z kurczakaulubiona
przyprawa do kurczaka (użyłam "
Przyprawy do kurczaka Skworcu")sos:2 łyżki
masła1 kopiasta łyżka
mąki pszennej2 szklanki
mleka50- 60 gramów drobno startego
żółtego sera (optymalnie
parmezan)szczypta
currydodatkowo:350 gramów
pieczareksól,
pieprzFilety umyć, pokroić w kostkę, obsypać
przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.W głębokim rondlu rozgrzać
olej, wrzucić
kurczaka, podsmażyć, podlać około 0,5 szklanką wrzącej
wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na
oleju, przełożyć do miseczki.W rondlu rozgrzać
masło, wsypać
mąkę, zasmażyc około 1 minuty, rozprowadzić zimnym
mlekiem, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia, wsypać
ser żółty i energicznie wymieszać, dodać
curry,
sól i
pieprz.Sos przełożyć do do rondla z
mięsem, dodać
pieczarki, wszystko razem zagotować, wymieszać, ewentualnie doprawić.Rada: Jeśli
sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go
wodą lub
mlekiem wymieszanym z
wodą.