ßßß
3 większe filety z kurczakaulubiona przyprawa do kurczaka (użyłam "Przyprawy do kurczaka Skworcu")sos:2 łyżki masła1 kopiasta łyżka mąki pszennej2 szklanki mleka50- 60 gramów drobno startego żółtego sera (optymalnie parmezan)szczypta currydodatkowo:350 gramów pieczareksól, pieprzFilety umyć, pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.W głębokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, podsmażyć, podlać około 0,5 szklanką wrzącej wody, dusić pod przykryciem do miękkości.Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, przełożyć do miseczki.W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, zasmażyc około 1 minuty, rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia, wsypać ser żółty i energicznie wymieszać, dodać curry, sól i pieprz.Sos przełożyć do do rondla z mięsem, dodać pieczarki, wszystko razem zagotować, wymieszać, ewentualnie doprawić.Rada: Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą lub mlekiem wymieszanym z wodą.
