Wykonanie
Bardzo polecam to jedzonko, szybko, pysznie i domowo :)
3 większe
filety z kurczakaulubiona
przyprawa do kurczaka (użyłam "
Przyprawy do kurczaka Skworcu")
sos:
2 łyżki
masła1 kopiasta łyżka
mąki pszennej2 szklanki
mleka50- 60 gramów drobno startego
żółtego sera (optymalnie
parmezan)
szczypta
currydodatkowo:
350 gramów
pieczareksól,
pieprzFilety umyć, pokroić w kostkę, obsypać
przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.
W głębokim rondlu rozgrzać
olej, wrzucić
kurczaka, podsmażyć, podlać około 0,5 szklanką wrzącej
wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na
oleju, przełożyć do miseczki.
W rondlu rozgrzać
masło, wsypać
mąkę, zasmażyc około 1 minuty, rozprowadzić zimnym
mlekiem, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia, wsypać
ser żółty i energicznie wymieszać, dodać
curry,
sól i
pieprz.
Sos przełożyć do do rondla z
mięsem, dodać
pieczarki, wszystko razem zagotować, wymieszać, ewentualnie doprawić.
Rada: Jeśli
sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go
wodą lub
mlekiem wymieszanym z
wodą.