ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie lubiłam przyrządzać sosu beszamelowego. Zwykle robiłam go przy okazji lasagne i właściwie tylko wtedy. Poza tym omijałam go jak ognia. W swojej prostocie zawsze wydawał się nader skomplikowany. Moja niechęć pewnie po części wynikała z podświadomej urazy do sosów na bazie mleka i masła, ale to już prehistoria. Postanowiłam spróbować jeszcze raz, zainspirowana przepisem Gosi . I wiecie co? Naprawdę mi smakuje. Nie tylko jako dodatek, ale mogę jeść go bez niczego. Dziś przepis na sos, a jutro na danie, które zrobiłam z jego użyciem. Chyba nie muszę mówić na jakie? :)
I mam do Was małą prośbę. Trzymajcie za mnie kciuki, bo dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo ważny.
Składniki:
- 600 ml mleka,
- 50 g mąki pszennej, najlepiej przesianej,
- 50 g masła,
- sól, pieprz czarny mielony Prymat - do smaku,
- gałka muszkatołowa - do smaku.
Z 600 ml mleka odlewamy szklankę. Dodajemy (do odlanego mleka) mąkę i bardzo starannie mieszamy. Zostawiamy na chwilę. W garuszku zagotowujemy mleko (to, z którego odlewaliśmy szklankę) z dodatkiem masła. Doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy), a następnie zmniejszamy gaz i powolutku dodajemy mieszankę mleka z mąką (cały czas mieszając). Sos będzie gęstniał. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/sos-beszamelowy.html