ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałem Wam przedstawić jeden z moich ulubionych sosów. Twórcą sosu beszamelowego bo o nim mowa jest Louisa de Béchameil a sam sos powstał na dworze Ludwika XIV.
Składniki:
- Masło - 50gr
- Mąka pszenna - 1 czubata łyżka
- Mleko - 250ml
- Gałka muszkatałowa
- Pieprz biały
- Sól
Przygotowanie:
Do rondelka wrzucamy masło. Na małym ogniu czekamy aż się rozpuści a następnie wsypujemy mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Jak tylko mąka połączy się z masłem powoli dolewamy mleko ciągle mieszając. Jak wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę wówczas dodajemy przyprawy. Pieprz powinien być biały ale można użyć również czarnego, sos będzie wówczas nieco ciemniejszy. Ja zamiast soli używam przyprawy Vegeta Natur. Sos ma tendencje do gęstnięcia również po zdjęciu z ognia dlatego nie należy przesadzać z mąką.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/03/sos-beszamelowy.html