Wykonanie
Z poniższych składników przygotowałam 5 kokilek. Pyszne danie i uwierzcie, naprawdę sycące.


Składnikiopakowanie
ciasta francuskiegomała
pierś z kurczakaprzyprawa do kurczaka (u mnie Prymat)2 ząbki
czosnkuulubione warzywa ( u mnie
brokuły,
groszek,
kukurydza,
marchewka)Sos:1,5 łyżki
masła1 płaska łyżka
mąki pszennej1,5 szklanki
mlekasól,
pieprz czarnyszczypta
gałki muszkatałowej100 gramów
sera żółtego startego na dużych oczkachPrzygotowanie
Kurczaka myję, kroję w kostkę, nacieram
czosnkiem, obsypuje
przyprawą do kurczaka, wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażę na
oleju.Warzywa kroję na mniejsze części i gotuje al dente w osolonej wodzie.Kokilki wykładam kawałkami
ciasta francuskiego. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam przez 10 minut.Teraz biorę się na przygotowanie sosu:
Masło rozpuszczam w małym garnku, dodaje następnie
mąkę i mieszam około 1 minuty. Po tym czasie dolewam zimne
mleko, zagotowuje do zgęstnienia, przyprawiam i lekko schładzam.Kiedy ciasto będzie lekko brązowe, wyjmuje kokilki z piekarnika.Na dno wykładam
mięso z kurczaka, posypuje startym,
żółtym serem, dodaje warzywa, wierzch znów posypuje
serem.Polewam zawartość kokilek częścią sosu, przykrywam kwadratem ciasta dostosowanym do kokilki, lekko dociskam krawędzie. Wierzch nakłuwam widelcem.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam około 20 - 25 minut, do zezłocenia wierzchniej części ciasta.


