Wykonanie
Na Święta Wielkanocne używamy dużo
jajek -
czemu więc nie wykorzystać skorupek i nie nadać innego kształtu tradycyjnej galarecie - takiego bardziej Wielkanocnego?
Składniki:galareta (np z tego przepisu)
jajka (będą potrzebne tylko skorupki)kawałek
czerwonej paprykigroszekkukurydzamarchewkaJajka sparz i osusz. W szerszej części
jajka wyłup otwór i wylej przez niego zawartość. Skorupkę dobrze wypłucz w środku, wyparz i zostaw do wysuszenia.
Do środka skorupki włóż
mięso,
groszek,
kukurydzę,
paprykę i
marchewkę pokrojoną w kostkę. Zalej
wywarem (wymieszanym z
żelatyną) i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, żeby stężało. Gotowe
galaretki ostrożnie obierz ze skorupki.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny