ßßß Cookit - przepis na pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki są pyszne, ser dodaje mięsu delikatności, bardzo smaczny obiadek :)
550-600 gram mielonej chudej wieprzowiny (dałam szynkę)
1 kulka mozzarelli
3 łyżki bułki tartej (można oczywiście dać bułeczkę namoczoną w mleku)
1 jajo
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz + mąka do obtoczenia pulpetów
sos pomidorowy:
500 gram przecieru pomidorowego (w kartoniku)
1 cebula
0,5 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
50 ml wody
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany kwaśnej (dałam 12%)
przepis z moimi zmianami stąd
Z mięska, przypraw, jaja, bułki tartej wyrobić jednolitą masę, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę ( 0,5 cm x 0,5 cm), wymieszać delikatnie, by ser był równomiernie rozprowadzony w masie mięsnej.
Uformować kuleczki troszkę większe niż orzech włoski, obtoczyć wszystkie w mące.
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, w 1/4 szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki, wlać do wywaru i zagotować, ewentualnie doprawić, zestawić z gazu i po chwili dodać śmietanę, danie podałam z ryżem i sałatką z pomidorów i cebulki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/pulpety-z-mozzarella-w-sosie-pomidorowym.html