Wykonanie
Pulpeciki są pyszne,
ser dodaje
mięsu delikatności, bardzo smaczny obiadek :)

550-600 gram mielonej chudej
wieprzowiny (dałam
szynkę)1 kulka
mozzarelli3 łyżki
bułki tartej (można oczywiście dać bułeczkę namoczoną w
mleku)1
jajo2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz +
mąka do obtoczenia pulpetów
sos pomidorowy:500 gram
przecieru pomidorowego (w kartoniku)1
cebula0,5 łyżeczki
suszonego oregano,
tymianku i
bazylii1 łyżeczka
soli1,5 łyżeczki
cukru50 ml
wody1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki
śmietany kwaśnej (dałam 12%)przepis z moimi zmianami stądZ
mięska, przypraw,
jaja,
bułki tartej wyrobić jednolitą masę, dodać pokrojoną w kostkę
mozzarellę ( 0,5 cm x 0,5 cm), wymieszać delikatnie, by
ser był równomiernie rozprowadzony w
masie mięsnej.Uformować kuleczki troszkę większe niż
orzech włoski, obtoczyć wszystkie w
mące.
Cebulę oraz
czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce
oleju, uważając, żeby
czosnek się nie zrumienił. Wlać
przecier pomidorowy, oraz
wodę i dodać
przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, w 1/4 szklanki zimnej
wody dokładnie wymieszać 1 łyżkę
mąki, wlać do
wywaru i zagotować, ewentualnie doprawić, zestawić z gazu i po chwili dodać
śmietanę, danie podałam z
ryżem i
sałatką z
pomidorów i
cebulki.