ßßß
550-600 gram mielonej chudej wieprzowiny (dałam szynkę)1 kulka mozzarelli3 łyżki bułki tartej (można oczywiście dać bułeczkę namoczoną w mleku)1 jajo2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsól, pieprz + mąka do obtoczenia pulpetówsos pomidorowy:500 gram przecieru pomidorowego (w kartoniku)1 cebula0,5 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii1 łyżeczka soli1,5 łyżeczki cukru50 ml wody1 łyżka mąki pszennej3 łyżki śmietany kwaśnej (dałam 12%)przepis z moimi zmianami stądZ mięska, przypraw, jaja, bułki tartej wyrobić jednolitą masę, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę ( 0,5 cm x 0,5 cm), wymieszać delikatnie, by ser był równomiernie rozprowadzony w masie mięsnej.Uformować kuleczki troszkę większe niż orzech włoski, obtoczyć wszystkie w mące.Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, w 1/4 szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki, wlać do wywaru i zagotować, ewentualnie doprawić, zestawić z gazu i po chwili dodać śmietanę, danie podałam z ryżem i sałatką z pomidorów i cebulki.