ßßß Cookit - przepis na pulpety w sosie pieczarkowym

pulpety w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Pyszny klasyczny domowy obiad, niedrogi, smakuje praktycznie każdemu :)
mięso z szynki zmielone 0,6 kg
odciśnięta bułeczka, wcześniej namoczona w mleku
1 jajo
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania pulpetów
sos:
0,3 kg pieczarek
1 średnia cebula
1 szklanka wody
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
sól, pieprz
Mięso łączymy z przeciśniętym czosnkiem, jajem, bułeczką i przyprawami, formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące,smażymy na patelni na złoty kolor. W głębszym rondlu podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki z posiekaną cebulką (najpierw przez około 8-10 minut pieczarki, potem dosypujemy pokrojona w kosteczkę cebulę), posypujemy mąką i smażymy do zeszklenia cebuli, następnie wlewamy wodę, mieszamy, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko razem( około 5 minut), podlewając odrobiną wody i doprawiając, jeśli jest taka potrzeba, zestawiamy z gazu i po chwili zabielamy śmietaną.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/pulpety-w-sosie-pieczarkowym.html