Wykonanie
Pyszny klasyczny domowy obiad, niedrogi, smakuje praktycznie każdemu :)
mięso z
szynki zmielone 0,6 kgodciśnięta bułeczka, wcześniej namoczona w
mleku1
jajo2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
słodka papryka,
mąka do obtaczania pulpetówsos:0,3 kg
pieczarek1 średnia
cebula1 szklanka
wody2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki kwaśnej
śmietany 18 %
sól,
pieprzMięso łączymy z przeciśniętym
czosnkiem,
jajem, bułeczką i
przyprawami, formujemy kulki trochę większe niż
orzech włoski, obtaczamy w
mące,smażymy na patelni na złoty kolor. W głębszym rondlu podsmażamy pokrojone na plasterki
pieczarki z posiekaną
cebulką (najpierw przez około 8-10 minut
pieczarki,
potem dosypujemy pokrojona w kosteczkę
cebulę), posypujemy
mąką i smażymy do zeszklenia
cebuli, następnie wlewamy
wodę, mieszamy, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawiamy
solą i
pieprzem, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko razem( około 5 minut), podlewając odrobiną
wody i doprawiając, jeśli jest taka potrzeba, zestawiamy z gazu i po chwili zabielamy
śmietaną.