ßßß
mięso z szynki zmielone 0,6 kgodciśnięta bułeczka, wcześniej namoczona w mleku1 jajo2 ząbki czosnkusól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania pulpetówsos:0,3 kg pieczarek1 średnia cebula1 szklanka wody2 łyżki mąki pszennej2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %sól, pieprzMięso łączymy z przeciśniętym czosnkiem, jajem, bułeczką i przyprawami, formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące,smażymy na patelni na złoty kolor. W głębszym rondlu podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki z posiekaną cebulką (najpierw przez około 8-10 minut pieczarki, potem dosypujemy pokrojona w kosteczkę cebulę), posypujemy mąką i smażymy do zeszklenia cebuli, następnie wlewamy wodę, mieszamy, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko razem( około 5 minut), podlewając odrobiną wody i doprawiając, jeśli jest taka potrzeba, zestawiamy z gazu i po chwili zabielamy śmietaną.