ßßß
Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i domowym przepysznym, lekko słodkawym sosem czosnkowym, to bardzo proste i przepyszne danie na każdą kieszeń. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji na ciepło!;)SKŁADNIKI :SOS CZOSNKOWY:– 3 łyżki majonezu– 2 łyżki śmietany– 3 ząbki czosnku– sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)– pieprzNALEŚNIKI:– 3 jajka– mąka– woda gazowana– mleko– sól– ok. 10 dag żółtego sera (polecam goudę – dobrą i tanią dostaniemy TUTAJ)– kilka plasterków dobrej szynki (polecam szynkę hrabiny dostępną TUTAJ)– 2 – 3 duże pieczarki– olej rzepakowyPRZYGOTOWANIE:SOS CZOSNKOWY:Połączyć wszystkie składniki (czosnek wycisnąć) i zmiksować na jednolitą masę.NALEŚNIKI:Pieczarki umyć i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię i chwilę prażyć z obu stron, aż staną się miękkie. Zdjąć z patelni. Jajka rozbełtać z mąką, wodą gazowaną, mlekiem, solą i kilkoma kroplami oleju. Masa powinna mieć dość gęstą, lecz płynną konsystencję. Smażyć rozprowadzoną po patelni niewielką ilość masy (naleśniki powinny być jak najcieńsze) z obu stron. Na gotowych naleśnikach rozprowadzić niewielką ilość sosu, posypać ją garścią świeżo startego żółtego sera, położyć plaster szynki i garść pieczarek. Zawinąć naleśnik tak, jak lubimy najbardziej i podsmażyć z obu stron (lub włożyć do piekarnika). Podawać z sosem czosnkowym na wierzchu!;)