Wykonanie

Naleśniki z
szynką,
pieczarkami,
serem i domowym przepysznym, lekko słodkawym
sosem czosnkowym, to bardzo proste i przepyszne danie na każdą kieszeń. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji na ciepło!;)SKŁADNIKI :
SOS CZOSNKOWY:– 3 łyżki
majonezu– 2 łyżki
śmietany– 3 ząbki
czosnku–
sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)–
pieprzNALEŚNIKI:– 3
jajka–
mąka–
woda gazowana–
mleko–
sól– ok. 10 dag
żółtego sera (polecam goudę – dobrą i tanią dostaniemy TUTAJ)– kilka plasterków dobrej
szynki (polecam
szynkę hrabiny dostępną TUTAJ)– 2 – 3 duże
pieczarki–
olej rzepakowyPRZYGOTOWANIE:
SOS CZOSNKOWY:Połączyć wszystkie składniki (
czosnek wycisnąć) i zmiksować na jednolitą masę.NALEŚNIKI:
Pieczarki umyć i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię i chwilę prażyć z obu stron, aż staną się miękkie. Zdjąć z patelni.
Jajka rozbełtać z
mąką,
wodą gazowaną,
mlekiem,
solą i kilkoma kroplami
oleju. Masa powinna
mieć dość gęstą, lecz płynną konsystencję. Smażyć rozprowadzoną po patelni niewielką ilość masy (naleśniki powinny być jak najcieńsze) z obu stron. Na gotowych naleśnikach rozprowadzić niewielką ilość sosu, posypać ją garścią świeżo startego
żółtego sera, położyć plaster
szynki i garść
pieczarek. Zawinąć naleśnik tak, jak lubimy najbardziej i podsmażyć z obu stron (lub włożyć do piekarnika). Podawać z
sosem czosnkowym na wierzchu!;)