ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i domowym przepysznym, lekko słodkawym sosem czosnkowym, to bardzo proste i przepyszne danie na każdą kieszeń. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji na ciepło!;)
SKŁADNIKI :
SOS CZOSNKOWY:
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki śmietany
– 3 ząbki czosnku
sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)
pieprz
NALEŚNIKI:
– 3 jajka
mąka
woda gazowana
mleko
sól
– ok. 10 dag żółtego sera (polecam goudę – dobrą i tanią dostaniemy TUTAJ)
– kilka plasterków dobrej szynki (polecam szynkę hrabiny dostępną TUTAJ)
– 2 – 3 duże pieczarki
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
SOS CZOSNKOWY:
Połączyć wszystkie składniki (czosnek wycisnąć) i zmiksować na jednolitą masę.
NALEŚNIKI:
Pieczarki umyć i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię i chwilę prażyć z obu stron, aż staną się miękkie. Zdjąć z patelni. Jajka rozbełtać z mąką, wodą gazowaną, mlekiem, solą i kilkoma kroplami oleju. Masa powinna mieć dość gęstą, lecz płynną konsystencję. Smażyć rozprowadzoną po patelni niewielką ilość masy (naleśniki powinny być jak najcieńsze) z obu stron. Na gotowych naleśnikach rozprowadzić niewielką ilość sosu, posypać ją garścią świeżo startego żółtego sera, położyć plaster szynki i garść pieczarek. Zawinąć naleśnik tak, jak lubimy najbardziej i podsmażyć z obu stron (lub włożyć do piekarnika). Podawać z sosem czosnkowym na wierzchu!;)
Źródło:https://jednopalnikowa.wordpress.com/2016/02/29/nalesniki-z-szynka-pieczarkami-serem-i-sosem-czosnkowym