ßßß Cookit - przepis na Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.

Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.

nazwa

Wykonanie

Potrawa bardzo smaczna i ekonomiczna :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk.
Polecam również krokiety ziemniaczane, kotlety kijowskie z farszem oraz kotlety z mięsa i ryżu i i kaszy i mięsa.
400 - 450 gramów ugotowanych ziemniaków
300 gramów mielonego mięsa (miałam szynkę wieprzową, sprawdzi się każde mięso, również wołowe)
1 jajo
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( tylko jeśli masa jest bardzo lepka)
sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
bułka tarta do panierowania
sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek
1 duża lub dwie małe cebule
1,5 łyżki mąki pszennej
1 szklanka wody
0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)
sól, pieprz
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielone mięso, jajo, zmiażdżony czosnek (opcjonalnie), posiekaną cebulę ( kto ma ochotę może ją wcześniej usmażyć na złoto), wyrobić wszystko na gładką masę.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli.
Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty.
Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić.
Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju pod przykryciem na średnim ogniu.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/kotlety-z-miesa-i-ziemniakow-z-sosem.html