Wykonanie
Potrawa bardzo smaczna i ekonomiczna :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk.Polecam również krokiety ziemniaczane, kotlety kijowskie z farszem oraz kotlety z
mięsa i
ryżu i i
kaszy i
mięsa.

400 - 450 gramów ugotowanych
ziemniaków300 gramów
mielonego mięsa (miałam
szynkę wieprzową, sprawdzi się każde
mięso, również wołowe)1
jajo1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej ( tylko jeśli masa jest bardzo lepka)
sól,
pieprz, ostra lub
słodka paprykabułka tarta do panierowania
sos pieczarkowy:30 dag
pieczarek1 duża lub dwie małe
cebule1,5 łyżki
mąki pszennej1 szklanka
wody0,5 szklanki zimnego
mleka (
daję 3,2%)
sól,
pieprzZiemniaki przepuścić przez praskę, dodać
mielone mięso,
jajo, zmiażdżony
czosnek (opcjonalnie), posiekaną
cebulę ( kto ma ochotę może ją wcześniej usmażyć na złoto), wyrobić wszystko na gładką masę.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości
oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i
pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną
cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki
cebula się nie zeszkli.Następnie
pieczarki i
cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki
mąki, mieszamy, aby
mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty.Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego
mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy
sól i
pieprz do smaku.
Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej
wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz
sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej
wody i doprawić.Z masy
mięsnej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w
bułce tartej, smażymy na
oleju pod przykryciem na średnim ogniu.
