Wykonanie
Byczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z
mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :)

SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli 4-5 porcji)Ciasto:1 kg ugotowanych
ziemniaków25 dag
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka (M)1 płaska łyżeczka
soliFarsz:50 dag
mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego
kurczaka1-2
cebulekilka łyżek gorącej
wody lub
bulionusól,
pieprz,
vegeta,
papryka słodka i ostra,
czosnek granulowany1.
Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości.2. W tym czasie
ziemniaki przepuścić przez maszynkę.3.
Mięso i
cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku.4. Do zmielonych
ziemniaków wbić
jajka, dodać
mąkę,
mąkę ziemniaczaną i
sól. Wyrobić gładkie ciasto.5. Stolnicę podsypać lekko
mąką, wyłożyć część ciasta i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Pokroić na kwadraty (u mnie o
boku ok 7 cm ale można mniejsze). Na każdy kwadrat nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), składać na pół i sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów.

6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.Podawać można je z dowolnym sosem, z
cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką.Wpis dodaję do akcji Wariacje pierogowe

Inspiracja: Zjem to