ßßß Cookit - przepis na Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem

Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem

nazwa

Wykonanie

Byczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :)
SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli 4-5 porcji)
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka (M)
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka
1-2 cebule
kilka łyżek gorącej wody lub bulionu
sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości.
2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku.
4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Pokroić na kwadraty (u mnie o boku ok 7 cm ale można mniejsze). Na każdy kwadrat nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), składać na pół i sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów.
6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać można je z dowolnym sosem, z cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką.
Wpis dodaję do akcji Wariacje pierogowe
Inspiracja: Zjem to
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/03/byczki-czyli-pierogi-z-ziemniakow.html