Wykonanie
            
Składniki:7 średnich 
ziemnaków ugotowanych i zmielonych1 
jajko1 -2 łyżki 
mąki ziemniaczanej4-5 łyżek dość kopiastych 
mąki pszennejsól, 
pieprz, 
cebulamięso mielone lub gotowane z rosołu - zmielić dodać przesmażoną 
cebulkę ( u mnie było rosołowe)Przygotowanie:Do zmielonych 
ziemniaków dosypujemy 
mąki i mieszamy, wpierw wszystko nożem , tak by składniki dobrze się połączyłyWbijamy 
jajko i dodajemy małą łyżeczkę 
soliWyrabiamy dokładnie powstałą masę rękoma- ma być podobna do tej na kopytkaUgniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę 
mąkę, by całość nie przywarła do niejDo garnka wlewamy ok. 2 l. 
wody, solimy i gotujemyMasę ziemniaczaną kroimy na mniejsze kawałki i odkrawamy taką ilość by zrobić mały placuszekNakładamy na niego farsz 
mięsny, sklejamy i toczymy kulkiDo GOTUJĄCEJ 
wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnieGdy wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy im się pogotować około 5 min,Wyłączyć gaz pod garnkiem i wyjmować knedle łyżką cedzakową, jeśli mamy mały garnek to gotujemy knedle stopniowo, a nie wszystkie na razNie należy knedli przelewać zimną 
wodą. Knedle gotujemy na bieżąco, mnie wyszło z 7 średnich 
ziemniaków 16 knedli, ale zrobiłam je trochę za grube, powinnam zrobić 20 knedli z cieńszym 
ciastem :)


