Wykonanie
Oto kolejna propozycja na pyszny, a zarazem prosty obiad domowy. Niby najprościej kupić gotowe, wrzucić na wrzątek i z głowy. Jednak domowe są o niebo lepsze, a ich przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie
mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować.

Składniki:

5-6 średnich
ziemniaków1
jajkomąka ziemniaczana ("na oko")40 - 50 dag
mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe)1 mała
cebulasól,
pieprzodrobina
wody
Przygotowanie:
Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie
oliwy cebulkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę
wody. Ciasto na kluski robimy tak jak na śląskie. Zapraszam do źródłowego przepisu .Na ulepione płaskie krążki ciasta wykładamy po ok 1 łyżce farszu. Zalepiamy i formujemy kształtne kule. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia 2-3 minuty. Podajemy z pysznie doprawionym smalczykiem i ulubioną surówką. Mniam.Można z powodzeniem mrozić nadmiar - odgotowywać lub odsmażać następnego dnia. Słowem - obiad marzenie - dla zapracowanych czy tam leniwych smakoszy.