ßßß Cookit - przepis na Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

nazwa

Wykonanie

Oto kolejna propozycja na pyszny, a zarazem prosty obiad domowy. Niby najprościej kupić gotowe, wrzucić na wrzątek i z głowy. Jednak domowe są o niebo lepsze, a ich przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować.
Składniki:
5-6 średnich ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana ("na oko")
40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe)
1 mała cebula
sól, pieprz
odrobina wody
Przygotowanie:
Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy tak jak na śląskie. Zapraszam do źródłowego przepisu .
Na ulepione płaskie krążki ciasta wykładamy po ok 1 łyżce farszu. Zalepiamy i formujemy kształtne kule. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia 2-3 minuty. Podajemy z pysznie doprawionym smalczykiem i ulubioną surówką. Mniam.
Można z powodzeniem mrozić nadmiar - odgotowywać lub odsmażać następnego dnia. Słowem - obiad marzenie - dla zapracowanych czy tam leniwych smakoszy.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/11/domowe-pyzy-z-miesem-na-obiad-pyszny.html