Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na coś tradycyjnego, a mianowicie kopytka. W moich rodzinnych stronach (wielkopolska) mówimy na nie szagówki. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną
cebulką, skwarkami, stopionym
masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Doskonale smakują także następnego dnia odsmażane na masełku.Składniki:Kluski:1 kg
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka1/2 łyżeczki
soliGotowanie:do gotowania – ok. 3 l
wody1 czubata łyżka
soliOkrasa:20 dag
boczku1 duża
cebulaWykonanie:Kluski: Obrać
ziemniaki, ugotować we wrzątku, odlać
wodę, ostudzić, a następnie zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Do
ziemniaków dodać
jajka,
sól,
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną. Następnie na stolnicy zagnieść miękkie ciasto ( podsypywać odrobiną
mąki, aby nie kleiło się bardzo do rąk, jednak dodawanie zbyt dużej ilości nadprogramowej
mąki nie jest wskazane, ponieważ kluski mogą wyjść twarde). Ciasto ziemniaczane z
jajkami i
mąką nie powinno być zbyt długo wyrabiane ani czekać na robienie klusek, ponieważ może zrzednąć.Na oprószonej
mąką stolnicy formować wałki grubości 2 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić na skośne kluski.W dużym garnku zagotować
wodę z
solą. Kopytka wkładać na wrzątek i gotować na średnim ogniu 5 minut od czasu ich wypłynięcia. Kluski wyjmować łyżką cedzakową. Aby kluski się nie posklejały, lepiej gotować je partiami, w dużej ilości osolonej
wody.Okrasa:
Boczek i
cebulę pokroić w drobną kostkę następnie podsmażyć na patelni. Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.