ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny :) Z tej okazji chciałybyśmy zaproponować wspaniałe wiosenne danie. Cudowny i bardzo smaczny makron z warzyw podawany z mięsnymi pulpecikami w pomidorowym sosie z mnóstwem bazylii. Danie niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na pulpety:
Ok. 250g mięsa mielonego z indyka
2 gałązki natki pietruszki
Cebula
Ząbek czosnku
Jajko
Bułka pszenna
Szklanka mleka
Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka
Olej rzepakowy do smażenia
Sos:
Puszka pomidorów
Garść świeżej bazylii
Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Makaron
Marchewka
Cukinia
Łyżeczka oliwy
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier
*Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną
Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Smażymy pulpety na złoty kolor z każdej strony.
W między czasie przygotowujemy sos. Puszkę pomidorów umieszczamy w garnuszku, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut. Dorzucamy garść liści bazylii i blenderujemy. Usmażone pulpety przekładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut.
Nastawiamy garnek z lekka posoloną wodą (można dorzucić również szczyptę cukru). Marchewkę obieramy, a cukinie dokładnie myjemy. Warzywa „kroimy” obieraczką julienne na paseczki. Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, a po 1 minucie dorzucamy cukinię. Odcedzamy po 20s. Warzywa przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą.
Warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem z pulpecikami. Smacznego J
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/03/spaghetti-z-marchewki-i-cukinii-z.html