Wykonanie
Dzisiaj pierwszy dzień wiosny :) Z tej okazji chciałybyśmy zaproponować wspaniałe wiosenne danie. Cudowny i bardzo smaczny makron z warzyw podawany z
mięsnymi pulpecikami w
pomidorowym sosie z mnóstwem
bazylii. Danie niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i
ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*Ilość porcji: 3-4Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:Na pulpety:Ok. 250g
mięsa mielonego z
indyka2 gałązki
natki pietruszkiCebulaZąbek
czosnkuJajkoBułka pszennaSzklanka
mlekaPrzyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprz,
ostra paprykaOlej rzepakowy do smażeniaSos:Puszka
pomidorówGarść świeżej
bazyliiPrzyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzMakaronMarchewkaCukiniaŁyżeczka
oliwyPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
cukier*
Bułkę pszenną możemy zastąpić
bułką bezglutenową albo
kaszą jaglanąBułkę namaczamy w
mleko.
Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną
oleju i podsmażamy
cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy
mięso,
cebule, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
jajko oraz odciśniętą
bułkę. Dodajemy posiekaną
pietruszkę oraz
przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę
bułki tartej). Rozgrzewamy dużą patelnie z
olejem. Smażymy pulpety na złoty kolor z każdej strony.
W
między czasie przygotowujemy sos. Puszkę
pomidorów umieszczamy w garnuszku, dolewamy odrobinę
wody. Doprawiamy szczyptą
cukru,
solą oraz
pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut. Dorzucamy garść liści
bazylii i blenderujemy. Usmażone pulpety przekładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut.
Nastawiamy garnek z lekka posoloną
wodą (można dorzucić również szczyptę
cukru).
Marchewkę obieramy, a
cukinie dokładnie myjemy. Warzywa „kroimy” obieraczką julienne na paseczki.
Marchewkę wrzucamy do wrzącej
wody, a po 1 minucie dorzucamy
cukinię. Odcedzamy po 20s. Warzywa przekładamy do miseczki, doprawiamy
solą i
pieprzem oraz skrapiamy lekko
oliwą.Warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem z pulpecikami. Smacznego J