Wykonanie
Dziś odchudzona wersja tego pysznego włoskiego obiadu. Pełnoziarnisty
makaron, pulpeciki z
indyka i domowy
sos pomidorowy . Zapraszam wszystkich wielbicieli tego dania do wypróbowania mojej wersji :)- 250 g
makaronu pełnoziarnistego spaghettiSos- 800g
pomidorów- 2 małe
cebule- 2-3 duże ząbki
czosnku- 3
łodygi selera naciowego- 2 średnie
marchewki-
sól,
pieprz,
bazylia- szczypta
cukru pudru- 1 łyżka
masłaPulpeciki- 500g
mięsa mielonego z
indyka- pęczek
natki pietruszki- pół czerstwej
bułki-
jajko-
sól,
pieprzNa początek warto przygotować pulpeciki.
Mięso przekładamy do miski.
Bułkę namaczamy a następnie wkruszamy do
mięsa. Dokładamy
jajko oraz posiekaną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz do smaku. Wyrabiamy
mięso i formujemy pulpeciki. Ja je zawsze wrzucam najpierw na posoloną
wodę, (wrzącą) i gotuję ok.5 min. Po czym wyjmuję z garnka i odkładam , żeby poczekały na sosik.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos.
Masło rozgrzewam na patelni.
Cebulę skroję w kosteczkę a
czosnek siekam. Wrzucam na rozgrzane
masło i chwilę duszę.
Seler i
marchew myję, obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam do
cebuli, mieszam i chwilę jeszcze smażę. Na koniec dodaję pokrojone w kosteczkę
pomidory. Sos się gotuje do momentu aż trochę
woda odparuje a sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodaję pulpeciki i one do zgęstnienia sosu się w tym sosiku duszą. Na koniec dodaję
sól,
pieprz i
bazylię ( świeżą lub suszoną), szczyptę
cukru ( żeby wydobyć smak
pomidorów) oraz
makaron.