Wykonanie
Przepadam za takimi daniami z warzyw - są lekkie a jednocześnie sycące, pełne aromatu i złożonego smaku.Doskonałe o
kadej porze roku, obecnie takie warzywa jak
bakłażan czy
cukinia są dostępne cały rok, choć oczywiście najlepiej smakują w sezonie. Ale ja już mam ochotę na
bakłażan nie
mogę czekać!Tutaj warzywa otula przyjemna nuta orientu, jest ona jednak delikatna, nie dominuje, czuć
cynamon i
curry. Nie jest to jednak klasyczne
curry, nie dałam pasty
curry ani
mleka kokosowego i odrobinę
chili, ale jakby się uparł to może to być
curry warzywne, możecie je bardziej wyostrzyć jeśli wolicie.Polecam, szybkie i bardzo smaczne danie.

1 średni
bakłażan1 duża
marchewka1 mała
cukinia1 mała
cebula2 ząbki
czosnkukawałek kory
cynamonu 2-3 cmszczypta
imbiru1 łyżeczka
przyprawy curryłyżeczka słodkiej mielonej
papryki2 ziarna
kardamonu1/2 łyżeczki ziaren
selera2 łyżki
oleju kokosowego200 ml gęstego
przecieru pomidorowego1/2 filiżanki ugotowanj
zielonej soczewicysól do smaku
natka pietruszki ( może być
kolendra)
pistacje do posypania na talerzuWarzywa ze skórką kroimy w dużą kostkę.
Cebulę w kostkę,
czosnek siekamy drobno.Rozgrzewamy
olej w głębokim naczyniu i dodajemy po kolei
przyprawy :
cynamon, rozgnieciony
kardamon,
imbir,
cebulę i
czosnek. Po 2 minutach pozostałe warzywa, krótko szklimy je i zalewamy wszystko przecierem, dodajemy ugotowaną
soczewicę, dusimy pod przykryciem. Doprawiamy
solą i
papryką mieloną. Ewentualnie uzupełniamy płyn
wodą, tak by warzywa zmiękły. Dusimy ok. 20 minut, na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Podajemy danie posypane siekanymi
pistacjami.