Wykonanie

Mój mąż jest niekwestionowanym miłośnikiem fast - foodów... ile ja walk stoczyłam o to, by nie jadł na
mieście tego śmieciowego jedzenia, w którym nie wiedzieć co i kto nakładł... przełomem był dzień, w którym zaczęłam eksperymentować z domowymi szybkimi daniami. W prawdzie to co robię nie zawsze jest fast, ale za to jakie food...SKŁADNIKINa tortille:250 g
mąki60 - 70 ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwy z oliweksólNa
sos czosnkowy:4 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu naturalnego3 - 4 ząbki
czosnku1 łyżka
szczypiorku (może być suszony)
sól,
pieprzNa nadzienie:400 - 500 g
fileta z kurczaka1/2
czerwonej papryki1/2
zielonej papryki1
cebula2/3 puszki
kukurydzy1/2
puszki pomidorów w soku1 torebka
przyprawy kebab - gyros3 łyżki
oliwy z oliwekNa surówkę:8 - 10 listków
kapusty pekińskiej1
pomidorzielony
koperek3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octusól,
pieprz,
cukierZ
mąki,
wody,
oliwy i
soli zagniatamy ciasto - nie powinno być zbyt twarde, ale powinno się łatwo formować. Dzielimy je na 6 kulek i każdą cienko wałkujemy. Następnie smażymy z obu stron na suchej (bez tłuszczu) patelni - gdy pojawią się pęcherze, przekładamy na drugą stronę. Uważajcie, by nie suszyć ich zbyt długo, bo będą się łamały. Zabezpieczamy przed ostygnięciem.
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z
przyprawami,
jogurtem i
majonezem na jednolity sos.Fileta myjemy i kroimy w kostkę lub cienkie paski. Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), dosypujemy
przyprawę gyros i podlewamy delikatnie
wodą; smażymy do czasu, aż
woda odparuje, a
mięso będzie miękkie.
Cebulę i obie
papryki kroimy w cienkie paski. Na drugiej patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy warzywa; chwilę podsmażamy, dodajemy
kukurydzę i zmiksowane
pomidory (miksujemy razem z
sokiem). Smażymy, aż sok lekko odparuje, a następnie przekładamy do patelni z
mięsem, mieszamy i wszystko razem jeszcze raz przesmażamy. Ważne jest żeby farsz nie miał w sobie zbyt dużo płynu, bo będzie
potem wyciekał z placków.
Kapustę i
pomidora kroimy w cienkie paski.
Oliwę,
ocet i
przyprawy mieszamy razem. Łączymy z warzywami, odstawiamy na ok 15 minut.
Oliwę możecie zastąpić
olejem słonecznikowym, ale wtedy
sól i
cukier musicie rozpuścić w odrobinie
wody, bo nie rozpuszczą się w
oleju; z kolei bardzo dobrze rozpuszczają się w
oliwie.Ciepłe placki tortilli smarujemy
sosem czosnkowym, na jednym z brzegów kładziemy surówkę, środkiem farsz i zawijamy: najpierw zakładamy do środka dół, a
potem boki; jeśli dobrze posmarujecie brzegi tortilli sosem, z łatwością się sklei i nie będzie rozwijać.

Trochę roboty z tym jest, ale za to jaka satysfakcja, że wyszło takie pyszne...P.S.Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie wszystkich elementów zawsze możecie użyć gotowych tortilli i
sosu czosnkowego.Do
mięsnego farszu nie dodaję już
soli i
pieprzu ponieważ
przyprawa gyros (ta z Prymatu) jest dość ostra.