ßßß
Tortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-)SKŁADNIKI5 dużych tortilli (średnica 30 cm)podwójny filet z kurczaka2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros1/2 szklanki wodykeczupNa sałatkę:6 dużych liści kapusty pekińskiej4 - 5 łodyg selera naciowego1 średnia cebula1/2 puszki kukurydzy1/2 świeżego ogórka1 opakowanie pomidorków koktajlowych2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu jabłkowegosól, pieprz, cukierNa sos czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki sera mascarpone3 ząbki czosnkusól, pieprzsuszony majeranek
Fileta kroimy w kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie.Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego układamy sałatkę, polewamy keczupem i kładziemy mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe :-)