Wykonanie

Tortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-)SKŁADNIKI5 dużych tortilli (średnica 30 cm)podwójny
filet z kurczaka2- 3 łyżki
przyprawy kebab - gyros1/2 szklanki
wodykeczupNa
sałatkę:6 dużych liści
kapusty pekińskiej4 - 5
łodyg selera naciowego1 średnia
cebula1/2 puszki
kukurydzy1/2 świeżego
ogórka1 opakowanie
pomidorków koktajlowych2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu jabłkowegosól,
pieprz,
cukierNa
sos czosnkowy:2 łyżki
majonezu2 łyżki
sera mascarpone3 ząbki
czosnkusól,
pieprzsuszony
majeranek
Fileta kroimy w kostkę,
przyprawę mieszamy z
wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała
woda odparuje, a
mięso będzie miękkie.
Kapustę cienko szatkujemy,
kukurydzę odsączamy.
Selera i
ogórka kroimy w kostkę,
cebulę w ćwierćplasterki,
pomidorki na ćwiartki.
Oliwę,
ocet i
przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do
sera zmieszanego z
majonezem. Dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy.Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy
sos czosnkowy, na niego układamy
sałatkę, polewamy
keczupem i kładziemy
mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe :-)