Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 9 stycznia 2014 r. Największy sernik na świecie został sporządzony przez 55 meksykańskich cukierników. Miał 2,5 metra średnicy i 55 centymetrów wysokości. Jego sporządzenie trwało 60 godzin. Zużyto 800 kg
sera, 800 kg
jogurtu, 350 kg placka, 250 kg
cukru, 150 kg
masła i 100 kg
truskawek. Porcja wystarczyła dla 20 000 osób. To jest tylko dowód na to jak popularny jest ten deser, a trzeba wiedzieć, że ma bardzo ciekawą historię. Korzenie sięgają do starożytnej Grecji, a konkretniewyspy Samos około 4000 lat temu. Pisarz Athenaeus jest uznawany za twórcę pierwszego przepisu na grecki sernik . Z prostych składników:
mąki pszennej miodu i
sera formowano ciasto pieczono i konsumowano po wystygnięciu. Tutaj uznano, iż jest doskonałym źródłem energii i ponoć był podawany sportowcom podczas pierwszych igrzysk olimpijskich w 776 r. p.n.e., znany był również jako tort weselny. Kiedy Rzymianie podbili Grecję, przepis na sernik zaliczano do łupów wojennych. Rzymianie zmodyfikowali recepturę - piekli pod gorącymi cegłami i podawali na ciepło na specjalne okazje. Kiedy rozszerzyli swoje imperium, przynieśli przepis na tę
słodycz do Europy Wschodniej i Wielkiej Brytanii. Sernik to naprawdę deser, który przetrwał próbę czasu. Od najwcześniejszych początków na Samos do obecnego statusu kultowego to
serowy tort, który pozostaje absolutnym faworytem wśród
słodyczy. Serniki w każdej odsłonie, to moje ukochane desery. Szczególnie te przygotowane w domowych pieleszach są najlepsze, bo dla tych najbliższych, robione z wielkim namaszczeniem tak, aby smakowały. Mnie się wydaje, że te
serowe ciasta kryją w sobie
magię i dlatego są takie pyszne. Pieczenie serników jest łatwe. Cała tajemnica tkwi w temperaturze pokojowej składników i nie za wysokiej temperaturze pieczenia. Masa serowa musi się powoli zapiekać. Masy nie należy napowietrzać, dlatego składniki miksujemy powoli (najlepiej mieszadłem) na małych obrotach miksera do połączenia się składników, dodajemy całe
jajka. Sernik z
bezą to lekka kompozycja przenikających się smaków
czekoladowo-
orzechowych,
śmietanowo-
serowych,
pomarańczowo-
bezowych, w której każdy kęs zachwyca :-)Sernik z
bezą Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 6 stycznia .Ten sernik na długo pozostanie w mojej pamięci. Dzięki mojej ulubionej
pomarańczowej konfiturze jest mocno wilgotny, do tego nie przesłodzony, z wierzchu zwieńczony przyjemnie chrupiącą
bezą, która po wielu próbach tym razem wyszła mi idealnie. Ponadto
rodzynki za którymi nie przepadam są pokrojone na drobno, stanowią dodatkowy atut, który zwrócił moją uwagę, w tej postaci nawet mi nie przeszkadzają, a oddają swój aromat:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 2 godz. i 24 min Łączny czas: 2 godz. i 54 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:(Przepis zaadaptowany z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany)Spód:ciemna
czekolada : 70 gmiękkie
masło : 70 g
cukier trzcinowy : 4 łyżki
jajko : 1
mąka : 40 g
soda : 1/2 łyżeczkimielone
orzechy lub
migdały : 4 łyżkiMasa Serowa:tłusty
twaróg sernikowy zmielony trzykrotnie (im bardziej gesty, tym lepiej): 500 g
serek mascarpone : 500 g
mąka ziemniaczana : 3 łyżki
cukier : 1 szklanka
cukier waniliowy (domowej roboty): 3 łyżki
jajka : 5
żółtka (
białka wykorzystujemy do
bezy): 2
śmietanka kremowa 30 lub 36%, najlepiej gęsta : 1/3 szklanki
skórka pomarańczowa smażona w cukrze lub kandyzowana : 1/4 szklanki
rodzynki (drobno posiekane): 1/4 szklankiWierzch:
dżem pomarańczowy lub
brzoskwiniowy : 1 słoiczek
Beza:
białka (od dwóch
żółtek z masy serowej): 2
cukier : 120 g
mąka ziemniaczana : 1 łyżeczka
orzechy wloskie : do dekoracjitortownica : 1 (24 cm)Przygotowanie:Spód:piekarnik nagrzewam do 180oC, dno formy wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz boki tortownicy smaruję
masłemczekoladę dzielę na kostki, wkładam do rondelka, dodaję pokrojone
masło oraz
cukier i rozpuszczam w kąpieli
wodnej odstawiam z ognia dodaję
jajko i energicznie mieszam dodaję przesianą
mąkę i
sodę i mieszam na koniec dodaję mielone
orzechy i wszystko mieszammasę wykładam na spód tortownicy i wyrównuję powierzchnięwstawiam do piekarnika i piekę przez 8-9 minut wyjmuję z piekarnika, nie wyłączam go

Masa Serowa:do misy miksera wkładam
ser twarogowy zmielony trzykrotnie, razem z
serem mascarpone,
mąkę,
cukier oraz
cukier waniliowy miksuję przez około 2-3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka wbijam po jednym
jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15-30 sekund po każdym dodanym
jajku następnie dodaję
żółtka i
śmietankę i również miksujęmasę wylewam na spód, a na wierzch delikatnie posypuję drobno posiekanymi
rodzynkami i drobną
skórką pomarańczową - nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i
bakalie uciekną na dno :-)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC, piekę przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez 60 minut na około 15 minut przed końcem pieczenia zaczynam przygotowywać
bezę (nie wyłączając piekarnika)
Beza:
białka ubijam na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodaję
cukier, cały czas długo miksując po każdej porcji
cukru po dodaniu
cukru, miksuję jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca (nie przejmować się
bólem ręki od trzymania miksera), nie ma możliwości przebicia piany z
białek, więc warto to robić długo nie można też zmniejszać ilości
cukru, bo
beza może się nie udać na minutę przed końcem ubijania dodaję
mąkę ziemniaczanąwyjmuję sernik z piekarnika, delikatnie rozprowadzam na jego powierzchni
dżem pomarańczowy, wykładam pianę z
białek oraz posypuję
orzechami włoskimi wstawiam do piekarnika i piekę przez 30 minut po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100oC i suszę jeszcze
bezę przez 30 minutsernik wyjmuję z piekarnika, dokładnie studzę oddzielam nożem ciasto od brzegu tortownicy, zdejmuję obręcz wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum 8 godzinsernik trzymam w lodówce bez obręczy i bez przykrycia


Smacznego!