Wykonanie
Zawsze sobie powtarzam, wejdź na bloga, dodaj przepis i przestać tyle gadać! Nikogo nie interesuje, jak bardzo się wzruszyłaś na widok dojrzałej
gruszki, albo skąd ci przeszedł pomysł połączenia
porzeczki z
burakami. Ludzie przychodzą tu w konkretnym celu, przepis ich interesuje, a nie jakieś tam twoje kulinarne orgazmy, czy też inne rymowanki
maślanki i sielanki. Powtarzałam sobie i tym razem i naprawdę miałam zamiar wpaść , przepis dodać i to wszystko. Jednak pomyślałam sobie, że to tak trochę niegrzecznie, nie porozmawiać, nie zapytać co u was słychać. Od razu mi się przypomina scena z "Misia" i przesympatyczna pani z baru
mlecznego, która wymownie wskazała miejsce do siedzenie i głośno przywitała klienta "PROSZĘ!"

No właśnie, Ja nie chcę być taką
panią z baru
mlecznego, ja wolę serwować niebiańsko dobre sosy i doprowadzać wasze podniebienie do rozkoszy. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe?Wyobraźcie sobie, że za dwa dni czeka nas kolejna wakacyjna przygoda, wracamy na tydzień do Marrakeszu, a skoro wyjazd się szykuje, to trzeba zrobić "czyszczenie"lodówki , co też uczyniłam iteraz zapraszam Was na efekty, dodam tylko, że danie przerosło moje oczekiwania i pewnie nie raz, nie dwa będzie u nas gościć.

Składniki (4 osoby)4 podudzia z
kurczaka1.5 szklanki
ryżu (basmati)1 szklanka
suszonych grzybów1 szklanka
mleka1 łyżka suszonego
rozmarynuolej ryżowysól,
pieprzczosnekmielona
kolendraPotrzebujemy brytfankę lub naczynie żaroodporne z przykrywką.
Kurczaka nacieramy mieszanką:
oliwa,
sól,
rozmaryn,
pieprz i odrobina
czosnku, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym samym czasie moczymy
suszone grzyby. Potrzebujemy około szklanki
grzybów, nie upchanych, a luźno włożonych. Ja zazwyczaj robię to w słoiku, płucze
grzyby w zimnej wodzie z paprochów, wkładam do słoika, zalewam
wodą z czajnika (250ml) i zakręcam słoik. Po dwóch godzinach przez sitko przelewam
grzyby i odciskam,
wodę zatrzymuję na później.

Wszystko co potrzebne mamy gotowe, do naczynia żaroodpornego wsypujemy 1.5 szklanki
ryżu, dodajemy
grzyby(jeżeli są duże warto je trochę posiekać), dodajemy z dwie łyżki
oleju, łyżeczkę mielonej
kolendry, pół łyżki(płaskiej)
rozmarynu, sporo
pieprzu i
sól do smaku, mieszamy. Na to wszystko kładziemy podudzia od
kurczaka, skórą do góry. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200C (nawiew) na 15 minut, może 5 minut dłużej, tak żeby nam się
kurczak zarumienił odrobinę , a
ryż podprażył.
Wodę z
grzybów( powinna wyjść szklanka) mieszamy ze szklanką
mleka i pół szklanki
wody. Otwieramy piekarnik i polewamy sosem nasz
ryż, przykrywamy pokrywką, lub pergaminem do pieczenia. Zmniejszamy na 180C i pieczemy przez następne 40 minut. Gotowe, możemy zajadać. Mówię Wam, nic tak dobrze nie smakuje jak
ryż z
suszonymi grzybami i do tego
kurczak w
rozmarynie. Danie jest bardzo delikatne w smaku, dlatego potrzebuje trochę pikanterii i
słodyczy w postaci surówki. Zapraszam na moją ulubiona surówkę z
buraczków.
Buraczki z
marchewką i
czerwoną cebulą w
sosie balsamiczno-
porzeczkowym
Składniki ( 4 -6 osób)4 średnie
buraki (ugotowane)2
marchewki1
czerwona cebuladżem (sok) z
czarnej porzeczkiocet balsamicznyoliwamajeranekczosnekpieprzsólUgotowane
buraki(ja nie obieram) i
surową marchew zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać razem. Teraz robimy
sos balsamiczno-
porzeczkowy. Wiem, że możecie się krzywić i dziwić, ale zaufajcie mi, rezultat będzie wyborny. Do miseczki wkładamy łyżkę
dżemu z czarnej porzeczki lub łyżkę gęstego
soku z porzeczki, mieszając dodajemy
oliwę (2łyżki) i
ocet balsamiczny(2łyżki), ząbek
czosnku (wyciśnięty) oraz
sól,
pieprz i
majeranek. Jeżeli smak jest zbyt intensywny (słodko-kwaśny) możemy dodać odrobinę
wody. Pisze to , bo czasem słodkość
dżemów jest bardzo rozbieżna, więc warto próbować, odszukać swój smak. Polewamy
buraczki sosem i mieszamy. Gotowe. Smacznego:)Mam dla Was jeszcze bonusa, gdybyście zgłodnieli podczas naszej nieobecności. W lodówce miałam
jajka,
mozzarelle,
cheddara i trzeba było wyczarować jakieś śniadanie. Zapraszam na grzanki pod
czosnkowo-
serową pierzynką.

Składniki5 kromek
chlebakulka
mozzarelli10 g
cheddara2
jajka2 łyżki
bułki tartejczosnek granulowany(świeży też może być)
papryka czerwonasól/pieprz
Sery trzemy na tarce, mieszamy z
jajkami,
przyprawami i
bułką tartą, kładziemy na
chlebie i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut (200C) i gotowe. Smacznego i do usłyszenia za tydzień:)