ßßß Cookit - przepis na Rostbef z polędwicy brazylijskiej z pęczakiem

Rostbef z polędwicy brazylijskiej z pęczakiem

nazwa

Wykonanie

Marynata:
pieprz czarny
gorczyca
liście laurowe
ostra papryka
jałowiec
papryka słodka
ziele angielskie
odrobina miodu
majeranek
sól
ocet jabłkowy
olej
Sos :
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 cebula dymka
czosnek
1 mała butelka czerwonego wina /LIDL/
150 ml słodkiej śmietany
świeży tymianek i rozmaryn
Warzywa obrać , pokroić w kawałki na 1 kęs , podsmażyć w garnku zalać winem , odparować .
Składniki marynaty mieszamy i smarujemy mięso/ związane sznurkiem / . Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę .
Kaszę pęczak ok 1/2 opakowania wsypujemy do gotującej się lekko osolonej wody . Gotujemy do miękkości ok 15-20 min , przykrywamy garnek i czekamy aż kasza wchłonie całą wodę .
Ok 1/2 kg kawałek rostbefu / ja kupiłam w Lidlu argentyński / wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na patelni grillowej na odrobinie oliwy z każdej strony , by pozamykać pory i pozostawić soczysty środek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem , naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową i wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika na 20 min. Po 20 min wyjmujemy mięso i zawijamy je do odpoczęcia w folię aluminiową na ok 10 min . W tym czasie naczynie stawiamy na małym gazie i dolewamy powoli śmietankę .
Podajemy z buraczkami z chrzanem .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/04/rostbef-z-poledwicy-brazylijskiej-z.html