Wykonanie
Witam !!! Nareszcie znalazłam chwilkę żeby podzielić się następnym przepisem.Zaczął się sezon
młodej kapusty. Możemy zrobić pyszne gołąbki i zajadać się nawet dwa dni raz zrobionymdaniem . Wiadomo , że dania z
kapusty są najlepsze jak trochę postoją.Żeby zrobić gołąbki potrzebne będzie :1 główka średniej wielkości
kapusty białej,
młodej.500 g
mięsa wieprzowego mielonego .4 średniej wielkości
cebule (około 120 g ).100 g
ryżu białego ( 1 saszetka ) .1
jajko ,
sól ,
pieprz czarny mielony, można tez dodać
majeranek ,
paprykę słodką , 1 ząbek
czosnku lub inne
przyprawy które lubicie . Dodawanie przypraw tak naprawdę jest uzależnione od Waszegosmaku . Z większości tych przypraw można zrezygnować , ale
sól i
pieprz muszą być w potrawie.4
liście laurowe.4 ziarna
ziela angielskiego .3 łyżki
bułki tartej lub 1 zmielona i namoczona mała
bułka.1-2 łyżki jarzynki lub kostka
mięsna wołowa, drobiowa, według Waszego uznania.4 łyżki
mąki,
olej lub
smalec.
Koncentrat pomidorowy .Z tej ilości wychodzi około 20 - 22 szt gołąbkówGołąbki też można zrobić bez
ryżu zwiększając ilość
mięsa do 800 g.Z
kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do gotującej
wody , sparzone liście wyjmujemy z garnka i odkładamy do wystudzenia . Z każdego liścia usuwamy zgrubienie za pomocą noża, ścinając je.Możemy też to zgrubienie rozbić delikatnie tłuczkiem nie ścinając go. Obie metody są dobre .Na patelnię wlewamy 2 łyżki
oleju na rozgrzany
olej sypiemy
ryż i smażymy delikatnie . Następniewlewamy około 1/2 szklanki
wody lub
bulionu z kostki i gotujemy chwilę aż
ryż będzie pół miękki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju lub
smalcu na patelni , na złoty kolor .Do
mięsa mielonego dodajemy
ryż ,
cebulę ,
jajko ,
bułkę tartą ,
sól,
pieprz ,
majeranek ,
czosnek,
paprykę słodką . Wszystko dokładnie mieszamy . Tak przygotowaną masę zawijamy w liście
kapusty Ilość masy zależy od wielkości liścia . W większe liście więcej farszu, w mniejsze mniej.Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi
kapusty . Wrzucamy
liście laurowe ,
ziele angielskie ,można też dodać ziarenka
pieprzu .Układamy gołąbki .Dodajemy 1- 2 łyżki
soli , jarzynkę lub
kostki rosołowe. Zalewamy całość 1,1/2 l
wody . Można wykorzystać
wodę z parzenia
kapusty.Gotujemy 40 minut . Dodajemy
koncentrat pomidorowy około 90 g lub według własnego smaku . Gotujemyjeszcze 15 minut. 4 łyżki
mąki zasmażamy na suchej patelni . Jak
mąka lekko zbrązowieje dodajemy jądo 1/2 szklanki zimnej
wody . Rozprowadzamy
mąkę w zimnej wodzie i wlewamy do gołąbków .Całość gotujemy jeszcze około 5 minut . I gotowe. Oczywiście sos do gołąbków można przyprawić jeszczemielonym
pieprzem i jeżeli trzeba
solą według uznania . Jeżeli sos wydaje się Wam za rzadki dodajciewięcej
mąki.Gołąbki można podawać tylko z sosem lub z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami obowiązkowo ziemniaczki należy posypać świeżym
koperkiem . No chyba że ktoś nie lubi tak jak mój syn
koperkuto wtedy rezygnujemy z
koperku. Ale ile tracimy .Życzę smacznego !!!!!!!Jeżeli zostało Wam za dużo nie wykorzystanych liści , możecie je pokroić i zamrozić .Przydadzą siędo zupy jarzynowej lub
kapusty zasmażanej.