ßßß Cookit - przepis na Gołąbki wg mojej mamy

Gołąbki wg mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Moja mam robi najlepsze gołąbki :-). Udało mi się zrobić prawie takie same :-).
Mój syn od najmłodszych lat nimi się zajada :-)
Z podanej ilości wyszło mi około 16 szt. gołąbków.
Składniki:
1 główka białej kapusty (może być również włoska)
2 czubate łyżki smalcu na farsz:
3/4 kg mięsa mielonego
200g ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
przyprawa maggy na sos:
100 g margaryny
1 duża cebula
2 czubate łyżki mąki
ok. 1 litra wody
liście laurowe
ziele angielskie
1 kostka rosołowa
pieprz
1 łyżka cukru
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Kapustę wrzucić do wrzątku i sparzyć tak, żeby nam odeszły liście. Grubsze nerwy można ściąć lub rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Ryż ugotować na miękko, wody nie wylewać, przyda się do sosu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i dobrze wszystko wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na każdy liść kapusty i zwinąć, tak jak przedstawione jest to na zdjęciu poniżej. Parę liści zostawić do wyłożenia dna garnka.
Następnie przygotować sos do gołąbków.
W garnku roztopić margarynę, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać mąkę i lekko zrumienić. Następnie zalać wodą (wykorzystać również wodę spod ryżu), dodać przyprawy i zagotować, na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Chwilkę pogotować i sos mamy gotowy.
Teraz układać w garnku w następujący sposób. Na samo dno dać odrobinę tłuszczu (najlepiej smalcu) i wyłożyć je liśćmi kapusty, potem ułożyć warstwę gołąbków, jeden przy drugim w miarę ciasno, zalać sosem i ułożyć kolejną warstwę gołąbków, znów zalać sosem i tak na przemian do samej góry naczynia. Wierzch można znów wyłożyć liśćmi kapusty.
Tak ułożone gołąbki przykrywamy przykrywką i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Najlepiej smakują odgrzewane na drugi dzień, smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/10/Golabki-wg-mojej-mamy.html