Wykonanie
Na początku chciałabym ostrzec, że zrobienie barszczu i krokietów według poniższego przepisu zajmuje sporo czasu, około 3 godzin. Dla mnie to stanowczo za długo, ale zapotrzebowanie na krokiety było w moim domu ogromne, więc zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty.BARSZCZSkładniki:70 dag
łopatki wieprzowej30 dag
boczku wędzonego4
buraki3
marchewkiporkorzeń pietruszkikawałek
seleracebula3 ząbki
czosnkuliść laurowy - 3 sztuki
ziele angielskie - 6 kulek2 łyżeczki
majeranku1,5 łyżeczki
cukrułyżka
octu jabłkowegosól i
pieprzPrzygotowanie:
Mięso umyć.
Boczek pokroić grube plastry.
Marchew,
pietruszkę,
seler,
por umyć i obrać. Wszystko razem włożyć do garnka, zalać zimną
wodą ( około 4 litrów ), dodać
liść laurowy i
ziele angielskie, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin aż
mięso zmięknie ( posłuży ono do zrobienia krokietów ).Kiedy
mięso zmięknie, należy je wyjąć z
wywaru, warzywa i
boczek również. Umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę
buraki wrzucić do
wywaru.
Cebulę w piórkach i przeciśnięty przez praskę
czosnek również. Doprawić wszystko
solą,
pieprzem,
octem i
cukrem. Gotować około 30 minut.Ugotowany barszcz przecedzić przez sito.
KROKIETYDo przygotowania krokietów z
mięsem potrzebna będzie góra naleśników ( 12 sztuk ) oraz farsz
mięsny.NALEŚNIKISkładniki:3,5 szklanki
mąki4
żółtka1 całe
jajo1,5 szklanki
mleka1,5 szklanki
wody gazowanej2 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
olejuszczypta
solitłuszcz do smażenia ( u mnie
olej )Przygotowanie:Składniki połączyć ze sobą. Ciasto ma
mieć konsystencję tłustej
śmietanki. Gdyby było zbyt gęste, rozcieńczyć
wodą gazowaną. Ciasto wylewać cienką warstwą na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju. Smażyć z obu stron na złoto.
FARSZSkładniki ( pochodzą w większości z
wywaru na barszcz ):70 dag ugotowanej
łopatki wieprzowej30 dag ugotowanego
boczku wędzonego1 ugotowana
marchewkacebula2 ząbki
czosnkułyżka
olejusól i
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek posiekać i zeszklić na
oleju.
Mięso,
boczek i
marchew zmielić w malakserze lub w maszynce do
mięsa. Połączyć z
cebulą,
czosnkiem i
przyprawami.Do wykończenia krokietów potrzebne będzie jeszcze:1
jajo100 ml
mlekapół szklanki
bułki tartejolej do smażeniaPrzygotowanie:Na każdy naleśnik wyłożyć około 2 łyżki farszu
mięsnego i zwinąć krokiety. Obtoczyć je w
jajku roztrzepanym z
mlekiem i w
bułce tartej.Krokiety smażyć na
oleju aż uzyskają złoty kolor.