Wykonanie
Danie czasochłonne, ale warto zrobić.Gulasz:1 kg
mięsa wołowego lub wieprzowego (np.
karkówka)3-4 łyżki
mąki1 litr
bulionu2 duże
cebule2
papryki czerwone20 dag
pieczarekkilka łyżek
olejuząbek
czosnkuliść laurowy3-4 ziarnka
ziela angielskiego2 łyżki
papryki słodkiej w proszkuszczypta
papryki ostrej w proszku (wg uznania)1 łyżka
przecieru pomidorowegopieprz,
sólPlacki ziemniaczane (na 3 porcje):1 kg
ziemniaków1
jajko2 czubate łyżki
mąki1
cebulasól,
pieprzłyżka
majerankuolej do smażeniaDodatkowo:
śmietana gęsta 12%
kopereksurówka np. z
kapustyWykonanie:
Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w
mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar
mąki. Na patelni dobrze rozgrzać
olej i wrzucić
mięso. W garnku zagotować
bulion (w niepełnych 4 szklankach
wody rozpuścić 1
kostkę rosołową). Do
bulionu wrzucić zarumienione
mięso,
liść laurowy i
ziele angielskie.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po
mięsie. Usmażoną
cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również
czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich
woda.
Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. Do gulaszu wrzucić
paprykę,
pieczarki,
przecier pomidorowy i
paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać
pieprz.W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
Ziemniaki zetrzeć razem z
cebulą. Dodać
jajko i
mąkę. Przyprawić
solą,
pieprzem i roztartym w dłoniach
majerankiem. Dokładnie wymieszać. Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki. Na patelni rozgrzać
olej. Z masy ziemniaczanej odlać
wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi
łopatkami, żeby się nie rozleciał).Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować
śmietaną i posypać
koperkiem. Podawać z surówką np. colesław lub z
kapustą kiszoną.Smacznego!