ßßß
Składniki na gulasz:600 g wołowiny pieczeniowej2 łyżki mąki1 średnia cebula1/2 czerwonej papryki1/2 papryczki chili1/3 szklanki przecieru pomidorowego1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka majeranku5 kulek ziela angielskiego2 listki laurowe2 ząbki czosnkusól i pieprz do smaku1 i 1/2 szklanki wodySkładniki na placki:1 kg ziemniaków1 cebula2 jajka3 łyżki mąki pszennejsól i pieprz do smakuDodatkowo:gęsta kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:Wołowinę pokroić w kostkę, opanierować w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut.W miedzyczasie przygotować placki....Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z młodej kapusty . Smacznego :)