Wykonanie
Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np.
pieczarki,
paprykę czy
cukinię.Wybór
mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam.
Składniki na gulasz:600 g
wołowiny pieczeniowej2 łyżki
mąki1 średnia
cebula1/2
czerwonej papryki1/2
papryczki chili1/3 szklanki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
majeranku5 kulek
ziela angielskiego2
listki laurowe2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku1 i 1/2 szklanki
wodySkładniki na placki:1 kg
ziemniaków1
cebula2
jajka3 łyżki
mąki pszennejsól i
pieprz do smakuDodatkowo:gęsta kwaśna
śmietanaSposób przygotowania:
Wołowinę pokroić w kostkę, opanierować w
mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym
oleju. W rondlu zagotować
wodę, dodać
cebulę pokrojoną w kostkę,
ziele angielskie listki laurowe i
paprykę w proszku, do gotujacej się
wody wrzucić podsmażone
mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać
koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki
czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone
chili. Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i dusić jeszcze 30 minut.W miedzyczasie przygotować placki....Obrać
ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę.
Ziemniaki wymieszać z
cebulą, roztrzepanymi
jajkami i
mąką. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z
olejem.Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej
smietany i posypać
słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z
młodej kapusty . Smacznego :)