ßßß Cookit - przepis na Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam.
Składniki na gulasz:
600 g wołowiny pieczeniowej
2 łyżki mąki
1 średnia cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 i 1/2 szklanki wody
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
gęsta kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Wołowinę pokroić w kostkę, opanierować w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut.
W miedzyczasie przygotować placki....Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z młodej kapusty . Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/06/placki-po-wegiersku.html