Wykonanie
Pożywna i rozgrzewająca zupa - tzw. fasolówka. Dla mnie dość nietypowa wersja. Zupę ugotowałam na wywarze z ... pieczonej dzień wcześniej
golonki, więc znajdziemy w niej również trochę kapuścianego aromatu. W odróżnieniu od najczęstszych fasolówek została ona przyrządzona z dodatkiem
makaronu - powód był prosty - ostatnie
ziemniaki "poszły na frytki" :)

Składniki:-
wywar z
golonki pieczonej w
kapuście (można zastąpić zwykłym
bulionem)- 10 dkg
wędzonego boczku- 1 ćwiartka z
kurczaka- szklanka
białej fasoli (namoczonej)- garść
makaronu ( u mnie kolorowe świderki)- 1
marchew- 1/2
cebuli- kawałek
pora,
selera,
pietruszki-
liść laurowy i 2 kulki
ziela angielskiego-
sól,
pieprz,
majeranek,
rozmaryn- 2 łyżki
śmietanyPrzygotowanie:
Fasolę opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie.
Mięso obgotować usuwając szumowiny. Do garnka z
wywarem dodać liść, ziele,
pietruszkę,
por,
seler oraz wsypać odcedzoną z
wody fasolę. Całość przyprawić
solą i gotować do momentu aż
mięso zrobi się miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości a
fasola będzie się robiła miękka. Wyjąć
mięso, dodać pokrojoną w kostkę
marchew i przypaloną nad ogniem (palnikiem gazowym)
cebulę.
Mięso oddzielić od kości i skóry, podzielić na niewielkie kawałki i wrzucić do zupy. Wsypać
makaron i gotować na niewielkim ogniu aż
makaron zmięknie. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną łyżką gorącej zupy
śmietanę, przyprawić
ziołami i w razie konieczności
solą i
pieprzem.