ßßß
 
            
         Składniki:- szklanka fasoli białej (np. jaś)- 1/2 pętka kiełbasy- 30 dkg mięsa wieprzowego- łyżka śmietany- 1 marchew- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy- 1 pietruszka- 1/2 cebuli- kawałek pora i selera- majeranekPrzygotowanie:Fasolę opłukać i namoczyć na kilka godzin w wodzie. Z warzyw pokrojonych w mniejsze kawałki (np. kostki), ziela, liścia laurowego ugotować bulion. Fasolę obgotować w bulionie prawie do miękkości. Cebulę przypalić nad ogniem. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni. Dodać cebulę i mięso do bulionu i gotować do momentu aż fasola będzie miękka. W razie konieczności przyprawić, dodać zahartowaną zupą śmietanę oraz na sam koniec majeranek.
Składniki:- szklanka fasoli białej (np. jaś)- 1/2 pętka kiełbasy- 30 dkg mięsa wieprzowego- łyżka śmietany- 1 marchew- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy- 1 pietruszka- 1/2 cebuli- kawałek pora i selera- majeranekPrzygotowanie:Fasolę opłukać i namoczyć na kilka godzin w wodzie. Z warzyw pokrojonych w mniejsze kawałki (np. kostki), ziela, liścia laurowego ugotować bulion. Fasolę obgotować w bulionie prawie do miękkości. Cebulę przypalić nad ogniem. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni. Dodać cebulę i mięso do bulionu i gotować do momentu aż fasola będzie miękka. W razie konieczności przyprawić, dodać zahartowaną zupą śmietanę oraz na sam koniec majeranek.
