Wykonanie
Zima coś szybko sobie poszła. Pytanie, czy na dobre? Ja wcale nie
będę za nią płakać, ale coś nie chce mi się wierzyć, że tak łatwo nam odpuści. Chyba byłoby za szybko, za łatwo i zbyt bezboleśnie. Co prawda trochę przymroziło, jednak tylko chwilowo. Mimo to jak dla mnie wystarczy i chociaż mam nadzieję, że teraz to już tylko coraz cieplej będzie, to wolę się przygotować na powrót zimna. I gdyby jednak zima postanowiła wrócić, to mam w zanadrzu tajną
broń. Danie z
serii brzydkie a dobre. Pyszną, gęstą, rozgrzewającą, szybką i do tego zdrową zupę...
pomidorową :D Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak.
Daje niezłego
kopa, kiedy potrzeba doładować baterie. Jest bardzo pożywna i sycąca (spokojnie może stanowić samodzielny posiłek, nie trzeba już do niej
pieczywa, zdecydowanie można się najeść samą). Mimo to nadaje się też dla osób na diecie. Na dodatek wychodzi naprawdę niedroga. Czego chcieć więcej?Zupa
pomidorowo-imbirowa z
zieloną soczewicą(porcja dla 4-5 osób)

Należy przygotować:100 g
zielonej soczewicy (1/2 szklanki)1
czerwoną cebulę2 ząbki
czosnkukawałek
imbiru długości ok. 5 cm1 puszkę krojonych
pomidorów bez skóry1
udko z kurczaka100 g domowego
przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu)100 ml płynnej
śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się
mleko)
przyprawy: 1 ziarno
ziela angielskiego, 1
liść laurowy, 1 łyżeczkę
kurkumy, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej
papryki, 1/2 łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczkę
curry, szczyptę
kardamonu,
sól,
biały pieprzolej do smażeniaUdko zalewamy
wodą (ok. 800 ml), dodajemy
ziele angielskie,
listek laurowy,
kurkumę,
słodką paprykę i gotujemy do miękkości. W czasie gdy
kurczak się gotuje,
cebulę i
czosnek siekamy w drobną kostkę.
Imbir ścieramy na drobnych oczkach lub również drobniutko siekamy. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju (wystarczy 1 łyżka) i smażymy 3-4 min. Ugotowane udko wyjmujemy z
bulionu, który przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy puszkę
pomidorów, opłukaną
soczewicę oraz podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem i
imbirem. Doprawiamy
cynamonem,
curry,
kardamonem i
białym pieprzem. Gotujemy, aż
soczewica zmięknie. (Potrwa to ok. 30 min.)
Kurczaka obieramy z
mięsa i dodajemy do zupy. Na koniec całość solimy i dolewamy
śmietanki (lub
mleka). Dokładnie wszystko mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu. Smacznego!