Wykonanie

W tym roku powzięłam postanowienie, że wykorzystam sezon
szparagowy w pełni. Nie zdawałam sobie jednak sprawy z tego, że "w pełni" nie oznacza "realizując wszystkie pomysły na
szparagowe dania". I chociaż sezon na to warzywo już się skończył, w mojej głowie wciąż aż huczy od najróżniejszych koncepcji na użycie
szparagów w kuchni... Stwierdzam, że okres wegetacyjny
szparagów jest niekompatybilny z moją inwencją twórczą. :)W oczekiwaniu na przyszły rok postanowiłam podsumować sezon
szparagowy 2013.Za każdym razem w
szparagi zaopatrywałam się w bezkonkurencyjnym Gospodarstwie Majlertów *.Udało mi się przygotować dwanaście potraw z wykorzystaniem
szparagów. Kroiłam je, miksowałam lub podawałam w całości. Grillowałam, piekłam, dusiłam, gotowałam. Łączyłam z
serami, innymi warzywami,
makaronem,
ryżem,
jajkiem, a nawet...
owocami! Wszystkie pomysły się sprawdziły - kilka z nich uważam nawet za "hity", do których
będę chciała wrócić za rok. Dobrze, że lato dopiero się zaczęło, a wraz z nim pojawiły się (i wciąż będą się pojawiać) nowe
warzywa i owoce, które powinny zrekompensować brak
szparagów. :)* Wprawdzie państwo Majlertowie zakończyli już sprzedaż
szparagów, ale na szczęście wciąż sprzedają inne doskonałe i świeże warzywa. Tak więc moje wizyty w małym sklepiku na pewno nie są jeszcze skończone.Poniżej lista przypominająca dania sezonu
szparagowego 2013:
Szparagi z patelni grillowej z
jajkiem w koszulce i włoskimi
serami (przepis)Danie otwierające sezon, w którym
szparagi grały pierwsze skrzypce. Najlepszy moment to ten, kiedy można rozkroić
jajko w koszulce: wtedy
szparagi oblewane są płynnym, ciepłym
żółtkiem... Charakterystyczne w smaku włoskie
sery dodają całości wyrazu. Idealna potrawa na lekki obiad.

***Risotto ze
szparagami (przepis) i Risotto
szparagowe (przepis)Dwie odsłony risotta z wykorzystaniem
szparagów. Te same składniki, ale użyte w trochę innej postaci. Risotto ze
szparagami to właściwie klasyczne risotto bianco (ale gotowane w wywarze warzywnym z dodatkiem odłamanych końcówek
szparagów) z kawałkami
zielonych szparagów. Risotto
szparagowe jest "podwójnie
szparagowe", bo ma w sobie puree z łodyżek, nadające mu piękny zielony kolor oraz główki
szparagów w całości. Nie potrafię wybrać swojego faworyta.


***Quiche ze
szparagami (przepis)
Szparagi zatopione w bardzo aromatycznej
masie śmietanowo-jajecznej z dodatkiem dwóch
serów (
parmezanu i goudy z pokrzywą) oraz
natki pietruszki, umieszczone na bardzo delikatnym, kruchym spodzie. Uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oka - jest to na pewno najładniejsze danie
szparagowe ze wszystkich, które przyrządziłam. Aż żal było kroić...

***Penne ze
szparagami i
serem kozim (przepis)
Makaronowe danie jednogarnkowe. Penne ze
szparagami w kremowym sosie powstałym ze stopionego
dojrzewającego sera koziego. Przyprawione dużą ilością świeżych
ziół, wśród których prym wiedzie bardzo aromatyczny
czosnek bulwiasty. Doskonałe w swojej prostocie.

***
Szparagi zapiekane w cieście z
mozzarellą i pesto z
rukoli (przepis)"Beciki" z ciasta à la francuskiego, w których wnętrzu znalazły się
szparagi, stopiona
mozzarella,
parmezan i pesto z
rukoli. Ciasto z przepisu na tzw. błyskawiczne
ciasto francuskie jest bardzo delikatne. Upieczone
szparagi zachowują jędrność, a stopione
sery spajają wszystko razem. Można podawać jako przekąskę lub danie główne. Jeden z moich faworytów.

***
Razowe tagliatelle z zielonym pesto,
szparagami i
suszoną żurawiną podsmażaną z dodatkiem
anchois (przepis)Pasta "pełnia smaku":
szparagi,
szpinak,
czosnek bulwiasty,
czosnek zwyczajny,
suszona żurawina,
anchois,
orzeszki pinii i
makaron razowy. Wszystko skomponowane w daniu, którego każdy kęs łechta podniebienie najróżniejszymi nutami smakowymi.

***
Szparagi zapiekane pod chrupiącą pierzynką z
jajkiem na twardo (przepis)Jędrne
szparagi przykryte bardzo chrupiącą pierzynką smakującą domowym
chlebem, wiejskim
jajkiem ugotowanym na twardo,
parmezanem i świeżymi
ziołami. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Można podać samodzielnie jako przekąskę albo jako dodatek do grillowanej lub pieczonej
ryby.

***
Łosoś ze
szparagami z patelni grillowej z włoskim dressingiem na bazie
suszonych pomidorów (przepis)Tym razem
szparagi występują jako dodatek do
łososia. Nie umniejsza to jednak ich roli w tym daniu. Smak
szparagów doskonale komponuje się z
łososiem, a oba te elementy spaja bardzo aromatyczny dressing na bazie
suszonych pomidorów i suszonej
papryki w płatkach. Dodatkowa zaleta dania? Łatwość i szybkość przygotowania: nóż, deska, patelnia grillowa, 15 minut i gotowe!

***
Szparagi z patelni grillowej z
mozzarellą i
truskawkami (przepis)Lekka i szybka przekąska. Idealna na kolację na tarasie przy butelce schłodzonego
białego wina. Połączenie
szparagów ze słodkimi
truskawkami oraz
mozzarellą i crema di balsamico sprawdza się doskonale. Potrawa jest świeża, orzeźwiająca i... śliczna.

***Mieszanka zapiekanych warzyw sezonowych (przepis)W tym daniu
szparagi występują z warzywami, dla których sezon dopiero się rozpoczął:
groszkiem cukrowym,
kalafiorem i fenkułem. Do tego dodałam dużo świeżych
ziół, wiejskie
jajka ugotowane na twardo,
ser pecorino i
płatki migdałów.

***Tajskie zielone
curry ze
szparagami i
groszkiem cukrowym (przepis)Pierwsze własnoręcznie przygotowane danie kuchni tajskiej było jednocześnie ostatnim w tym sezonie, w którym użyłam
szparagów. Kompozycja łącząca uwielbiane przeze mnie zielone łodyżki z
groszkiem cukrowym,
mlekiem kokosowym i aromatycznymi
przyprawami bardzo przypadła mi do gustu. Szkoda, że na powtórkę muszę czekać niemal cały rok...