Wykonanie
Po cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z
jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym
pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego:Barszczu ukraińskiego
Przyznam się, że
będę go robić po raz pierwszy ze świeżych
buraków:D zawsze używałam mrożonki...:PSKŁADNIKI:2
buraki czerwone1 puszka
białej fasolki konserwowej3
ziemniakiwłoszczyzna (
marchewka,
por,
seler,
cebula,
pietruszka)kawałek
wołowiny z kościąsól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
lubczyk, suszony
czosnek,
cukier,
oliwa z oliwekWołowinę zalewamy około 2,5 litra
wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno
por,
pietruszkę,
seler,
marchew.
Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać
ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą
wodą i dodać do zupy razem z
burakami pokrojonymi w kostkę oraz
cebulką przysmażoną z szczyptą
cukru.Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni.Zupę można zabielić
śmietanką i doprawić
majerankiem lub posypać
natką pietruszki.
Smacznego !!!