Wykonanie
Dość często zaglądam do Kuchni TV. Przyznam się, że rzadko natomiast gotuję coś zainspirowana programami kulinarnymi.Tym razem jednak oglądnęłam odcinek z
serii " good chef, bed chef", co tłumaczą na polski " żołądek czy rozsądek".Adrian Richardson zaprezentował
Kurczaka Kiev - jak sam powiedział -
Kurczak po rosyjsku.Przepis znany wszystkim - nie trzeba być kulinarnym specem i może właśnie dlatego i że to był Dzień Kobiet wrzuciłam
piersi kurczaka na "ruszt".Poniżej trochę o samym programie ( podaję opis programu, dokładnie cytuję to co napisane było o nim na stronie Kuchni TV):" Twórcy
serii "Żołądek, czy rozsądek?" przeciwstawiają sobie te dwa punkty widzenia i zasięgają opinii ekspertów reprezentujących odmienne stanowiska. Zagłębiają się w konflikt, który dotyczy każdego, kogo choć odrobinę obchodzi to, co zjada. Do widzów należy ocena, kto tak naprawdę ma rację. W programie obydwa "obozy" mają swoich reprezentantów, którzy będą starali się przekonać siebie nawzajem do swoich racji. W 3.
serii programu Janella Purcell stanie naprzeciw Adriana Richardsona, znanego widzom Kuchni.tv z programów "
Męski weekend" i "W interesie mięsożercy". Janella jest lekarzem holistycznym (zajmuje się leczeniem naturalnymi środkami) i irydologiem, dietetykiem a także specjalistką ziołolecznictwa. Wyznaje zasadę "Jesteś tym, co jesz" - nie rezygnując jednak z dobrego smaku. Natomiast Adrian jest wielkim miłośnikiem
mięsa i pysznego, pełnego smaku jedzenia, "nieba w gębie" i kieruje się maksymą, że jeśli coś dobrze smakuje, trzeba to jeść, bez oglądania się na kalorie! W trzeciej
serii programu bohaterowie zaserwują widzom smakołyki
rodem z kuchni greckiej, indyjskiej, meksykańskiej, francuskiej, nie zabraknie też dań wegetariańskich, egzotycznych
owoców, słodkości, dań dla dzieci czy pomysłów na grilla".Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/program/program-tv/full/zoladek-czy-rozsadek-3_36884#ixzz2vaVhyJxwPRZEPIS
Kurczak KievSkładniki2
piersi z kurczaka160g masłamiękkiego2 ząbek
czosnku, zgnieciony1/3 szklanki posiekanej
natki pietruszki2 łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzuPanierka100g
mąki2
jajkaMl
mleka 100400g świeże
bułki tartejWybite
groch½
cebuli, drobno pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnku zgniecione½ szklanki
oleju z
oliwek¼ szklanki posiekanej
mięty2 łyżki posiekanego
rozmarynuŚwieży
groszek blanszowane 200g
sól i
pieprz1 szklanka
wodySposób wykonania :
Masło wymieszać z
czosnkiem i
pietruszką. Wyłożyć masełko na folię spożywczą i zrolować, umieścić w lodówce na około 10 minut.Wyciąć małe wprowadzenie w
piersi kurczaka. Kiedy
masło stwardnieje, włożyć do środka
kurczaka. Panierka: obtaczać w
jajku z
mlekiem sojowym, w
mące, ponownie w
jajku, w
bułce, ostatni raz w
jajku i w
bułce. Podsmażyć na patelni z
olejem na złoty kolor. Wstawić do piekarnika na 8 - 12 min.Przepis na
groszek: ( z oryginalnego przepisu)W garnku, gotować
groszek,
cebula,
mięta,
woda i
czosnek.Smacznego :), Ania Qulinarna