ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna na bulionie z karpia

Zupa rybna na bulionie z karpia

nazwa

Wykonanie

2 głowy, 2 ogony i 2 kręgosłupy karpia,
1 cebula,
2 marchewki ,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1 por,
5 ziemniaków,
100ml śmietany 18%,
czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk,
sok z cytryny,
słodka czerwona papryka,
1 łyżka przyprawy w płynie,
3 łyżki oliwy,
600g filetów rybnych z tilapii (może być dorsz, mintaj, miruna)
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki,
Oczyszczamy głowę karpia (usuwając oczy, krew i mięso ze skrzeli). Myjemy dokładnie ogony, kręgosłupy i głowy pod zimną wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy 3-4 litrami wody, dodajemy obraną cebulę, kilka listków laurowych, ziele angielskie, dwa ząbki czosnku i pół łyżki lubczyku, wszystko gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Bulion rybny po tym czasie przecedzamy przez sitko i w dużym garnku stawiamy na małym ogniu.
Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę włoszczyznę, pora kroimy w plasterki. Do patelni wrzucamy jeszcze dwie łyżki słodkiej czerwonej papryki i podsmażamy aż włoszczyzna ładnie się zrumieni. Kiedy ziemniaki w bulionie są podgotowane, dodajemy do zupy warzywa z patelni. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łyżkę przyprawy w płynie oraz pokrojone w kotkę filety rybne. Dodajemy także sól, pieprz i sok z cytryny, jeśli kolor zupy nie jest taki jak na zdjęciu to dosypujemy jeszcze papryki. Kiedy filety rybne się zetną zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy wcześniej wymieszaną z odrobiną zupy śmietanę. Dorzucamy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i podajemy. Na koniec możemy dodać jeszcze od naszej zupy obrane białe mięso z głów i ogonów karpia na których gotowaliśmy bulion.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/12/zupa-rybna-na-bulionie-z-karpia.html