ßßß Cookit - przepis na Grillowany łosoś fusion w wersji meksykańskiej

Grillowany łosoś fusion w wersji meksykańskiej

nazwa

Wykonanie

Czerwiec to najsmaczniejszy miesiąc, a to za sprawą truskawek:-) Nieprawdaż?
W ogóle ma się ochotę na lżejsze jedzenie. A jeśli lżejsze to zapewne więcej jemy w tym okresie ryb.
Konsekwencją tego dzisiaj u nas na obiad był łosoś norweski. Truskawkowa salsa bardzo orzeźwiła danie, a w duecie z groszkiem cukrowym dała finalnie piękny kolorystycznie obraz na talerzu:-) Zachęcam do skosztowania tego połączenia. Zaproponowałam łososia w wersji meksykańskiej i jestem ciekawa czy Wam posmakuje, bo nam bardzo?
Składniki na 4 porcje:
600 g łososia norweskiego,
marynata do łososia:
0,5 limonki,
2-3 łyżki tequili,
3 łyżki oleju z kukurydzy,
1 papryka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym - można uzyć papryki słodkiej wędzonej),
1ząbek czosnku,
1 łyżeczka miodu,
1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
sól i pieprz,
salsa truskawkowa i z groszku cukrowego
12-16 dużych truskawek,
200 g groszku cukrowego,
1 pęczek kolendry,
2 łyżki oliwy z oliwek,
pół papryczki chilli,
1 limonka,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Łososia porcjujemy na 4. Składniki marynaty łączymy i marynujemy w niej filety z łososia około 2h. Truskawki kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, kawałeczki papryczki chilli. Doprawiamy pieprzem.
Groszek obgotowujemy chwilę w słonej wodzie. Następnie wrzucamy go do zimnej wody z lodem i odcedzamy. Dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki,doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia wyciągamy z marynaty, grillujemy i podajemy na salsie z groszku cukrowego, obok nakładamy salsę truskawkową. Możemy podać do tego nachosy lub ryż smażony.
Smacznego!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/06/grillowany-osos-fusion-w-wersji.html