Wykonanie

Czerwiec to najsmaczniejszy miesiąc, a to za sprawą
truskawek:-) Nieprawdaż?W ogóle ma się ochotę na lżejsze jedzenie. A jeśli lżejsze to zapewne więcej jemy w tym okresie ryb.

Konsekwencją tego dzisiaj u nas na obiad był
łosoś norweski. Truskawkowa salsa bardzo orzeźwiła danie, a w duecie z
groszkiem cukrowym dała finalnie piękny kolorystycznie obraz na talerzu:-) Zachęcam do skosztowania tego połączenia. Zaproponowałam
łososia w wersji meksykańskiej i jestem ciekawa czy Wam posmakuje, bo nam bardzo?

Składniki na 4 porcje:600 g
łososia norweskiego,marynata do
łososia:0,5
limonki,2-3 łyżki tequili,3 łyżki
oleju z
kukurydzy,1
papryka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona
papryka chilli w
sosie pomidorowym - można uzyć
papryki słodkiej wędzonej),1ząbek
czosnku,1 łyżeczka
miodu,1/3 łyżeczki
papryki słodkiej,
kminu rzymskiego,
cynamonu,
oregano,
sól i
pieprz,salsa truskawkowa i z
groszku cukrowego12-16 dużych
truskawek,200 g
groszku cukrowego,1 pęczek
kolendry,2 łyżki
oliwy z oliwek,pół
papryczki chilli,1
limonka,
sól i
pieprz.Przygotowanie:
Łososia porcjujemy na 4. Składniki marynaty łączymy i marynujemy w niej filety z
łososia około 2h.
Truskawki kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę
oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy
limonki, dodajemy pół pęczka posiekanej
kolendry, kawałeczki
papryczki chilli. Doprawiamy
pieprzem.
Groszek obgotowujemy chwilę w słonej wodzie. Następnie wrzucamy go do zimnej
wody z
lodem i odcedzamy. Dodajemy pół pęczka posiekanej
kolendry, dodajemy 1 łyżkę
oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy
limonki,doprawiamy
solą i
pieprzem.
Łososia wyciągamy z marynaty, grillujemy i podajemy na salsie z
groszku cukrowego, obok nakładamy salsę
truskawkową. Możemy podać do tego nachosy lub
ryż smażony.Smacznego!
