Wykonanie

To danie przygotowywałam już kilkukrotnie i za każdym razem bardzo mi smakowało. Z pewnością zasługuje na to, by podzielić się z
Wami przepisem na nie. Znalazłam go w książce "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi, z której pochodzi też przepis na pyszną
sałatkę ze
szpinaku z
migdałami i
daktylami, który przedstawiałam na blogu.
Ryba w
pomidorowym sosie chraimeh, z kuminem,
kminkiem,
chili i
cynamonem, to danie sefardyjskich Żydów, tradycyjnie podawane z
chałką. Jest proste, pikantne, sycące i bardzo smakowite - polecam!- 3 łyżki
oleju- 2 łyżki
mąki-
sól,
pieprz- 2 kawałki
łososia- 3 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżki mielonego
kminku- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- szczypta mielonej
papryki chili- szczypta
cynamonu- 1/2 zielonej
papryczki chili- 80ml
wody- 2 łyżki
przecieru pomidorowego- 1 łyżka
cukru pudru- 1
cytryna lub
limonka- 1 łyżka posiekanej
kolendry1) Rozgrzać 1 łyżkę
oleju na dużej patelni.2)
Mąkę wymieszać z
solą i
pieprzem w płaskim naczyniu.3) Obtoczyć w niej
łososia i strząsnąć nadmiar.4) Smażyć go na dużym ogniu 1-2 minuty po obu stronach.5) Zdjąć
rybę z patelni i przetrzeć ją.6)
Czosnek,
przyprawy,
chili i 1 łyżkę
olejuzmiksować na gładką pastę w blenderze.7) Rozgrzać resztę
oleju i dodać pastę.8) Smażyć, mieszając, przez 30 sekund.9) Dodać
wodę i
przecier pomidorowy.10) Zagotować i dodać
cukier,
sok z cytryny,1/3 łyżeczki
soli i
pieprz do smaku.11) Włożyć
rybę, zagotować sos, przykryć i gotować na małym ogniu przez 7-11 minut, aż
łosoś będzie dobry.12) Zdjąć patelnię z ognia i podnieść pokrywkę.13) Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej, z
kuskusem,posypane
kolendrą i z cząstkami
cytryny lub
limonki.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal