ßßß
Jak jeszcze nie było dostępu do takiej gamy produktów i przypraw ten gyros podbił serce niejednego głodomora. Bardzo lubiany przez dzieci mimo dodatku cebuli;-) A smaku dopełnia sosik szczypiorkowy. Oj Grecy by się mocno zdziwili;-)
Składniki:0,5 kg fileta z kurczaka,1 czerwona papryka,1 cebula,sól, pieprz, papryka słodkaoregano suszone,suszone warzywa (domowa jarzynowa vegeta),olej rzepakowy,sos szczypiorkowy:1 pęczek szczypiorku,1 gęsty jogurt grecki,sól,ryż smażony:1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,1 mała cebula,1-2 ząbki czosnku,przecier pomidorowy,0,5 szkl. bulionu,oliwa,sól, papryka słodka.Przygotowanie:Kurczaka umyć, pokroić w paski, dodać sól, pieprz, paprykę i oregano. Polać 2 łyzkami oleju, odstawić na minimum 1 h.Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem do wchłonięcia. Dodać przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić solą i czerwoną ,słodką papryką.Kurczaka podsmażyć. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę. Warzywa dodać do mięsa. Można podlać odrobiną wody.Przygotować sos mieszając jogurt z posiekanym szczypiorkiem, posolić. Podawać do mięsa.