Wykonanie

Jak jeszcze nie było dostępu do takiej gamy produktów i przypraw ten gyros podbił
serce niejednego głodomora. Bardzo lubiany przez dzieci mimo dodatku
cebuli;-) A smaku dopełnia sosik
szczypiorkowy. Oj Grecy by się mocno zdziwili;-)

Składniki:0,5 kg
fileta z kurczaka,1
czerwona papryka,1
cebula,
sól,
pieprz,
papryka słodkaoregano suszone,
suszone warzywa (domowa jarzynowa
vegeta),
olej rzepakowy,sos
szczypiorkowy:1 pęczek
szczypiorku,1 gęsty
jogurt grecki,
sól,
ryż smażony:1 szklanka
ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,1 mała
cebula,1-2 ząbki
czosnku,
przecier pomidorowy,0,5 szkl.
bulionu,
oliwa,
sól,
papryka słodka.Przygotowanie:
Kurczaka umyć, pokroić w paski, dodać
sól,
pieprz,
paprykę i
oregano. Polać 2 łyzkami
oleju, odstawić na minimum 1 h.
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną
wodą. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulkę pokrojoną w kosteczkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać
ryż, chwilę smażyć, następnie zalać
bulionem do wchłonięcia. Dodać
przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić
solą i czerwoną ,
słodką papryką.
Kurczaka podsmażyć. Na drugiej patelni zeszklić
cebulę pokrojoną w kostkę i
paprykę. Warzywa dodać do
mięsa. Można podlać odrobiną
wody.Przygotować sos mieszając
jogurt z posiekanym
szczypiorkiem, posolić. Podawać do
mięsa.