Wykonanie
Chorizo, moje ukochane chorizo ! Dziś razem z
kurczakiem,
cebulą,
papryką i
ryżem.Paella to hiszpańskie danie obiadowe. Do podsmażonych składników ( np.
cebuli,
pomidorów,
fasoli czy
papryki a także różnego rodzaju
mięs i
owoców morza ) dodajemy
ryż i
bulion ( czasem
wodę z
oliwą a nawet
wino - to chyba najlepsza wersja :P )Paelle przygotujesz w niecałe 30 minut tak więc jest to idealne danie na obiad dla zabieganych!Składniki :* 2 łyżki
oliwy,* 2 pojedyncze
piersi z kurczaka,* 1
cebula,* 1 mała
czerwona papryka,* 75 g chorizo ( możesz dać więcej jeśli lubisz ),* 2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku,* 1 szklanka
ryżu do risotto np arborio,* 250 ml
bulionu,* 1 szklanka mrożonego
groszku ( możesz dać z puszki, ale dodaj go na samym końcu ),*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę, przypraw
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzej dwie łyżki
oliwy, dodaj
kurczaka i smaż na złoty kolor.Zdejmij
mięso do miseczki.* jeżeli zależy Ci na czasie możesz
kurczaka usmażyć na osobnej patelni podczas gdy
ryż się gotuje...
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki.Chorizo pokrój w półplasterki.Na pozostałym tłuszczu podsmaż
cebulkę, po chwili dodaj
paprykę, chorizo,
słodką paprykę i
ryż.Zmieszaj wszystko i zalej
bulionem. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.5 minut przed końcem gotowania dodaj
groszek, zmieszaj i nie przykrywaj.Dodaj
kurczaka wymieszaj, odstaw na chwilę.Smacznego !