ßßß
SKŁADNIKI2 szklanki ryżu (wyjdzie solidna porcja);papryka czerwona;0,5 kg pieczarek;1 pierś z kurczaka;cebulka;bulion (około 1 litra);oliwa;ewentualnie wino wytrawne, białe, około 0,5 szklanki;sól i pieprz.WYKONANIERyż płuczemy zimną wodą. Wsypujemy na dużą patelnię, podlewamy bulionem (ja rozpuszczam 2 kostki drobiowe) i winem. Robimy to porcjami. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu, nalewamy następną. Robimy tak do chwili, gdy ryż będzie miękki. Na drugiej patelni przesmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę pierś. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, pieczarki i paprykę. Chwilę wszystko prużymy. Łączymy z uprużonym ryżem. Solimy i pieprzymy. Gotowe!