Wykonanie
Muszę się Wam przyznać, że zakochałam się w tym daniu :). Odkryłam je dzięki mojej cioci, która poczęstowała mnie tak przyrządzonym
ryżem. Od tej
pory robię je bardzo często. Spróbujcie, może i Wam przypadnie do smaku :). Oczywiście można dodać jeszcze różne składniki, np.
oliwki,
groszek zielony,
kukurydzę itp. Wybaczcie mi słabe zdjęcie, obiekt niezbyt wdzięczny do fotografowania, za to smakuje obłędnie :).
SKŁADNIKI2 szklanki
ryżu (wyjdzie solidna porcja);
papryka czerwona;0,5 kg
pieczarek;1
pierś z kurczaka;
cebulka;
bulion (około 1 litra);
oliwa;ewentualnie
wino wytrawne, białe, około 0,5 szklanki;
sól i
pieprz.WYKONANIE
Ryż płuczemy zimną
wodą. Wsypujemy na dużą patelnię, podlewamy
bulionem (ja rozpuszczam 2 kostki drobiowe) i
winem. Robimy to porcjami. Gdy
ryż wchłonie porcję
bulionu, nalewamy następną. Robimy tak do chwili, gdy
ryż będzie miękki. Na drugiej patelni przesmażamy na
oliwie pokrojoną w kostkę pierś. Następnie dodajemy posiekaną
cebulkę,
pieczarki i
paprykę. Chwilę wszystko prużymy. Łączymy z uprużonym
ryżem. Solimy i
pieprzymy. Gotowe!