Wykonanie
Wiem,że piątki miały być
rybne lub warzywne,ale wykorzystując wolną chwilę w oczekiwaniu na
rybkę,która właśnie się zapieka,chcę dodać przepis,z którego korzystałam niedawno.Podczas urlopu mój blog troszkę został zepchnięty na boczny tor,dlatego dodaję posty w miarę wolnego czasu.Moja propozycja jest miłą odmiana dla amatorów paelli,którą z powodzeniem można zamienić w smaczną tortillę.Ja tym razem pominęłam dodatek
owoców morza ze względu na dziecko,dla którego była przewidziana porcja.
porcja na 2 małe tortille:2-3 łyżki
oliwy do smażeniaok.18 dkg
piersi kurczaka - użyłam 1 pojedynczej,niezbyt dużej1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1
czerwona papryka2
pomidory10 dkg
ryżu do paelli250 ml
bulionu - potrzebowałam troszkę więcej15 dkg gotowych do spożycia
owoców morza(mieszanka) - pominęłam6
jajek - użyłam 4 szt.3 łyżki
groszkusól i
pieprzNa patelni rozgrzewam trochę
oliwy i smażę na niej pokrojonego w paski
kurczaka,nastepnie przekładam go na talerz. Na pozostałym tłuszczu lekko podsmażam posiekaną
cebulke i
czosnek oraz
paprykę w kostkę,dodaję spażone i obrane
pomidory pokrojone w kostkę,
ryż i
bulion.Przykrywam i na małym ogniu duszę ok.20 min.mieszając,w razie potrzeby dolewam trochę
wody,żeby
ryż miał wystarczająco płynu.Jeśli dodajemy
owoce morza to teraz jest na to moment.Następnie dodaję
kurczaka oraz
groszek(jeśli jest mrożony,to trzeba go dodać wcześniej lub ugotować osobno).
Jajka wbijam do miski,doprawiam
solą i
pieprzem.Na małej patelni rozgrzewam
oliwę,
maśę ryżową mieszam z
jajkami i połowę wylewam na patelnię.Gdy boki się podsmażą,nakrywam patelnię talerzem,odwracam na drugą stronę i dosmażam.Tak samo postępuję z drugą częścią masy.Przed krojeniem na części pozostawiam pozostawiam tortillę do lekkiego ostygnięcia,dzięki
czemu łatwiej można kroić.Smacznego!!!