ßßß Cookit - przepis na Tortilla a'la paella :)

Tortilla a'la paella :)

nazwa

Wykonanie

Wiem,że piątki miały być rybne lub warzywne,ale wykorzystując wolną chwilę w oczekiwaniu na rybkę,która właśnie się zapieka,chcę dodać przepis,z którego korzystałam niedawno.Podczas urlopu mój blog troszkę został zepchnięty na boczny tor,dlatego dodaję posty w miarę wolnego czasu.Moja propozycja jest miłą odmiana dla amatorów paelli,którą z powodzeniem można zamienić w smaczną tortillę.Ja tym razem pominęłam dodatek owoców morza ze względu na dziecko,dla którego była przewidziana porcja.
porcja na 2 małe tortille:
2-3 łyżki oliwy do smażenia
ok.18 dkg piersi kurczaka - użyłam 1 pojedynczej,niezbyt dużej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
2 pomidory
10 dkg ryżu do paelli
250 ml bulionu - potrzebowałam troszkę więcej
15 dkg gotowych do spożycia owoców morza(mieszanka) - pominęłam
6 jajek - użyłam 4 szt.
3 łyżki groszku
sól i pieprz
Na patelni rozgrzewam trochę oliwy i smażę na niej pokrojonego w paski kurczaka,nastepnie przekładam go na talerz. Na pozostałym tłuszczu lekko podsmażam posiekaną cebulke i czosnek oraz paprykę w kostkę,dodaję spażone i obrane pomidory pokrojone w kostkę,ryż i bulion.Przykrywam i na małym ogniu duszę ok.20 min.mieszając,w razie potrzeby dolewam trochę wody,żeby ryż miał wystarczająco płynu.Jeśli dodajemy owoce morza to teraz jest na to moment.Następnie dodaję kurczaka oraz groszek(jeśli jest mrożony,to trzeba go dodać wcześniej lub ugotować osobno).Jajka wbijam do miski,doprawiam solą i pieprzem.Na małej patelni rozgrzewam oliwę,maśę ryżową mieszam z jajkami i połowę wylewam na patelnię.Gdy boki się podsmażą,nakrywam patelnię talerzem,odwracam na drugą stronę i dosmażam.Tak samo postępuję z drugą częścią masy.Przed krojeniem na części pozostawiam pozostawiam tortillę do lekkiego ostygnięcia,dzięki czemu łatwiej można kroić.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/09/tortilla-ala-paella.html